Arutelu:Vatikani II kirikukogu

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Esimene versioon tõstetud siia. --Lulu 09:33, 3 Apr 2005 (UTC)


Ehk ladina keeles "II Vaticanum" toimus 1962-1965 a. Peetruse katedraalis. Eesistuja Paavst Johannes 23, pontifikaat 1958-1963. Osavõtjaid 1200 piiskoppi, vaatlejad ortodoksi ja protestantide koguduste esindajad. Sisuline töö toimus istungite vaheaegadel. Paavsti ja uuenduste pooldajate koondumine andis kirikukogule (kk) üllatava suuna.

+ Dokument: Lumen genitum on dogmaatiline konstitutsioon kirikust. Katoliku kirikut defineeritakse maal rändava Jumala rahvana s.t. et kristlus on ka väljaspool katoliku kirikut. KK möönab, et ka teistes usundites on tõe elemente.

+ Dekreet oikumeeniast: teised kristlased (ortodoksid, anglikanid, protestandid) on lahusolevad vennad.

+ Jumalateenistusel tuleb kasutada rahvakeelt. (See oli M. Lutheri ja teiste reformaatorite nõue!)

+ Vastu ei võetud mitte ühtegi uut dogma.


Ausaltöeldes saan mina sellest eelmisest versioonist palju rohkem teada. See eelmine osutab ka kellegi taotlusele näidata, kuidas reformaatorid katoliiklust on mõjutanud, nagu Sina proovid marksismi all näidata, kuidas see praegust riiki (liberaaldemokraatiat) mõjutas. Arvan, et selgitus, mis täpselt vastu võeti, annab parema pildi toimunust, kui temaatika ja otsuste arv.--Tvali 16:28, 3 Apr 2005 (UTC)

Sinu muudatus näeb umbes nii välja, nagu oleks kuskil kirjeldatud mingit firma juhatuse koosolekut, kus otsustatakse esiteks näiteks pooled töötajad koondada ja teiseks rohkem välisturule kolida & koosoleku raportis on pärast, et "Vastu võeti kaks otsust, mis puudutasid töötajaid ja turgu". Mina ei saa aru muudatuste põhjusest siin -- oleks võind lihtsalt "+" märgid tärnidega asendada selle asemel ja asi oleks kohe väga hea välja näinud. Allpool teengi seda.--Tvali 16:28, 3 Apr 2005 (UTC)


II Vatikani kirikukogu ehk "II Vaticanum" (ladina keeles) toimus 1962-1965 a. Peetruse katedraalis. Eesistujateks paavstid Johannes XXIII (pontifikaat 1958-1963) ja Paulus VI. Osavõtjaid 1200 piiskoppi, vaatlejad ortodoksi ja protestantide koguduste esindajad. Sisuline töö toimus istungite vaheaegadel. Paavsti ja uuenduste pooldajate koondumine andis kirikukogule (kk) üllatava suuna.

Kokku võeti vastu 4 seadust, 9 dekreeti ja 3 deklaratsiooni, aga mitte ühtegi uut dogmat. Vastuvõetust olulisimad olid järgmised dokumendid ja otsused:

  • Dokument: Lumen genitum on dogmaatiline konstitutsioon kirikust. Katoliku kirikut defineeritakse maal rändava Jumala rahvana s.t. et kristlus on ka väljaspool katoliku kirikut. KK möönab, et ka teistes usundites on tõe elemente.
  • Dekreet oikumeeniast: teised kristlased (ortodoksid, anglikanid, protestandid) on lahusolevad vennad.
  • Jumalateenistusel tuleb kasutada rahvakeelt. (See oli M. Lutheri ja teiste reformaatorite nõue!)

seepärast tõstsingi eelmise versiooni siia, et saaks rohkem infot, kui kedagi huvitab, ehkki see info on kohati, jah, ebatäpne ja tendentslik... Õigupoolest tuleks artiklit ennast pikemalt lahti kirjutada, kõik need seadused, dekreedid ja deklaratsioonid, istungite päevakord jne... ning seda peaks tegema kõigi kirikukogude kohta käivate artiklitega... hetkel on meil siin eesti Vikis olemas artiklid ainult esimese ja viimase kirikukogu kohta... vaja oleks kõik vahepealsed ka yles panna, kasvõi lyhidalt, nagu see siin praegu, ja siis alles hakata laiendama... või mis? ... --Lulu 17:26, 3 Apr 2005 (UTC)

Arvan, et on täiesti kohane olulisi asju välja tõsta -- kedagi ei huvita otsida asju saja otsuse stiilis "tõsta kirikuteenrite palka 5%" vahelt; siinantud artiklis on siiski selgelt näidatud, et vastav kirikukogu oli katoliku kiriku revolutsioon. Samuti on mõtet teada, kust tuli arvamus, et ladinakeelsete kõnede asemel võiks arusaadavas keeles rääkida.--Tvali 17:31, 3 Apr 2005 (UTC)


Üks ei sega teist. Olulised asjad võib välja tõsta, kuid tuleb anda ka üksikasjalik kirjeldus. Detailidest räälimiseks ei tule ära oodata, kuni kõigist kirikukogudest on lühiülevaade antud. Seda võivad soovijad kohe alustada. Andres 17:49, 3 Apr 2005 (UTC)