Arutelu:Theoderich (Eestimaa piiskop)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Artiklit kunagi arendada võiv küsimus: kuidas suhtusid üksteisesse taanlased ja saksa ristisõdijad? Sest Theoderich rajas alguses ordu ning tegutses hiljem hoopis taanlastega koos. Igal juhul tekkisid hiljem - Vabadusvõitluse järel - Mõõgavendade ordu ja taanlaste vahel hõõrumised, mis Stensby lepinguga (vt seda!) lõppesid... 30. jaanuar 2008, kell 15:17 (UTC) Eksootiline Lind

Nagu teada, siis tulid taanlased Eestisse piiskop Alberti kutsel, iseasi muidugi, kuivõrd Albert neid tegelikult kutsuda tahtis, aga asjalood olid sellised, et hetkel teisiti ei saanud. Seega olid sakslased-taanlased vähemalt ametlikult liitlased ja tõsisemad hõõrumised tekkisid siis, kui taanlased osutusid liiga edukateks: haarasid lisaks Tallinna ümbrusele ka Virumaa ning asusid ristima ka Järvamaad. Aga esialgu siis olid nad justkui sõbrad ja nii pole ka imestada, et Theoderich seal pundis oli. Athanasius Soter 2. veebruar 2008, kell 22:34 (UTC)
Theoderich oli ristitud eestlaste juht, kes sisevõitluses pagendati, Lembitu konkurent, kes pettus piiskop Albertis ja läks taanlaste poole üle, tapeti harjulaste poolt reeturina. Temast on kirjutanud Juhan Luiga ("Lembitu vastumängija", käsikiri, ülevaade avaldatud 1938. aasta Kaitse Kodu!s Eduard Laamani poolt).