Arutelu:Tõnu Kaljuste

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

1 Eesti Muusika Biograafiline Leksikon 1990
2 Konzertdirektion Hörtnagel http://www.hoertnagel.com/html/kaljuste.htm
3 tonukaljuste.com
EMBL märgib, et T.K. töötas "Estonia" dirigendina aastatel 1980-1982, lehekülg http://www.tonukaljuste.com/?nodeid=9&lang=en aga, et töötas dirigendina rahvusooperis aastatel 1978-1985. Kes täpsustab?--ML 18. jaanuar 2007, kell 22:19 (UTC)

Niikaua kui täpsemalt ei tea, võib märkida mõlemad variandid (kasutada väljendit "teistel andmetel"). Andres 19. jaanuar 2007, kell 18:27 (UTC)

mis tekitab küsimusi[muuda lähteteksti]

Koore ja orkestreid, mille juures ta on töötanud, on muidugi palju rohkem kui need 4, mis artiklis praegu nimetatud. Pean tunnistama, et ei tea, kuidas sellest ülevaadet saada.
Salvestusi on väga palju, nende loetelu võib vaadata näiteks aadressil http://www.tonukaljuste.com/?nodeid=4&lang=en või järgmisel aadressil "discography" linki klikates: http://www.hoertnagel.com/html/kaljuste.htm#. Kas oleks mõistlik valida välja mõned, mis on tähtsad, ja luua ülejäänute jaoks eraldi lehekülg ("Tõnu Kaljuste salvestuste loend" vmt)? Jällegi pean tunnistama, et mina ei ole pädev tähtsaid välja valima.--ML 18. jaanuar 2007, kell 22:19 (UTC) Eesti Filharmoonia Kammerkoori nimi: EMBLi järgi asutati 1981 ENSV Riiklik Filharmoonia Kammerkoor või ENSV Riikliku Filharmoonia Kammerkoor (nimi on seal omastavas käändes). Tihti nimetatakse ka Tallinna Filharmoonia Kammerkoori, aga ei saa aru, kas see on ka ametlikult koori nimi olnud. Koori enda kodulehe ajaloo rubriigist nimede kohta eriti teada ei saa.

Koori esialgne nimi on minu meelest ENSV Riikliku Filharmoonia Kammerkoor (filharmoonia oli asutus, kus artistid töötasid). Andres 19. jaanuar 2007, kell 18:27 (UTC)

vana tekst[muuda lähteteksti]

Kopeerin siia vana artikli teksti. Võtsin ära ka vana teksti ees olnud kopi-peist märkuse, sest mina sõnastasin teksti ise. Praeguses artiklis aga ei ole võrreldes selle tekstiga midagi salvestustest ega ülevaadet Nargen Opera tegevusest. Arvan, et seda infot tuleks artiklis lihtsalt teisiti liigendada, aga igasugune tähtsuse järjekorda panemine tekitab mulle raskusi. --ML 18. jaanuar 2007, kell 22:19 (UTC) See tekst on olemas ka aadressil http://www.tonukaljuste.com/?nodeid=14&lang=en:

Tõnu Kaljuste on dirigent, kes asutas Eesti Filharmoonia Kammerkoori (EFK)(1981) ja Tallinna Kammerorkestri (TKO) (1993). Ta on korduvalt olnud Grammy auhinna nominent ning pälvinud mitmeid plaadistusauhindu (Diapason d´Or l´Annee 2000, Cannes’i klassikalise muusika auhind ja Edisoni auhind). Kaljuste on olnud õppejõud Tallinna konservatooriumis ja dirigent Rahvusooperis “Estonia”. Ta on seotud paljude orkestrite ja kooridega üle maailma. 1990. aastatel töötas ta EFK ja TKO kõrval ka Rootsi Raadio Koori ja Madalmaade Kammerkoori peadirigendina. Alates 2001. aastast tegutseb ta vabakutselise dirigendina. Tõnu Kaljuste on Rootsi Kuningliku Akadeemia liige, teda on autasustatud Jaapani ABC Muusikafondi aastapreemiaga ning rahvusvahelise Robert Edleri nimelise koorimuusikaauhinnaga. 2004. aastal omistati Kaljustele Eesti Kultuurkapitali peapreemia. Tõnu Kaljuste on pühendanud olulise osa oma tegevusest eesti heliloojate loomingule (Heino Eller, Arvo Pärt, Veljo Tormis, Erkki-Sven Tüür), kelle muusikat on ta plaadistanud firmale ECM. Kaljuste on plaadistanud kõik W. A. Mozarti vesprid ja litaaniad ning Antonio Vivaldi kirikumuusika (Carus). Tõnu Kaljuste on teinud koostööd ka niisuguste heliloojatega nagu Alfred Schnittke, György Kurtag, Krzysztof Penderecki, Erik Bergman, Gia Kantšeli, Sven-David Sandström, Knut Nystedt, Einojuhani Rautavaara, Brett Dean jpt. 2004. aastal alustas Kaljuste juhtimisel tegevust uus projektiteater Nargen Opera. Suvel toodi välja Jaan Tätte näidend “Latern” ning koostöös Von Krahli teatriga Veljo Tormise “Eesti ballaadid”. Sügisel etendus Eesti Draamateatris Joseph Haydni ooper “Üksik saar”. Detsembris juhatas Tõnu Kaljuste Norra Rahvusooperis John Adamsi stseenilist oratooriumi “El Nino”. 2005. aasta veebruaris juhatas Kaljuste Amsterdami Concertgebouw’s Sergei Rahmaninovi Vesperite ettekannet ning kuu lõpul Nargen Opera järjekordset Joseph Haydni lavastust “Elu kuu peal”.

Ülesanne on muidugi raske, aga küllap me kamba peale korda saame. Salvestuste täielik loend võib olla esialgu artikli sees eraldi alajaotusena. Kui artikkel läheb liiga pikaks, võib sellest teha eraldi lehekülje. Materjali korrastamiseks võib koostada ka kronoloogia. Andres 19. jaanuar 2007, kell 18:27 (UTC)

Salvestuste loetelu[muuda lähteteksti]

Tegin ühe faili, kuhu koondasin leheküljelt http://www.tonukaljuste.com/?nodeid=4&lang=en nelja kategooria alt (Compact Discs, Compilation Compact Discs, Vinyl and LP Cassette Tapes, Videography) Tõnu Kaljuste salvestused. Ma arvan, et on küll mõttekas eraldi lehekülg teha. Kopeerin praegu siia. Järgmisena olen valmis mõne aja pärast seda loetelu korrastama, et oleks eestikeelne ja ühtlasem. Aga üks probleem on veel selles, et selle loetelu tegemine on mingil hetkel seima jäänud (kohe loetelu esimeses kirjes on "expected early 2004"). Kopeerin selle praegu siia, ja kui lehekülg tehtud, võiks muidugi siit ära kustutada. Pealkirjaks sobiks "Tõnu Kaljuste salvestuste loetelu" või midagi muud? Ja kui seda lehte juhtub siin nägema keegi, kes teab rohkem või lihtsalt viitsib selle uue artikli ise teha, siit või paremast allikast info sinna kopeerida - laske käia. --ML 12. veebruar 2007, kell 01:02 (UTC)

Soovitan pealkirjaks Tõnu Kaljuste salvestuste loend. Andres 12. veebruar 2007, kell 07:31 (UTC)
Kopeerisin loendi eraldi artiklisse Tõnu Kaljuste salvestuste loend. Teha on sellega veel palju ja sobivaim vormistus tuleb veel läbi mõelda. Tänase seisuga jääb ka ingliskeelseks, aga küll jõuab kunagi edasi. --ML 12. veebruar 2007, kell 12:44 (UTC)

teiste seas on palju esitatud Arvo Pärdi muusikat.

See on välja tõstetud, kuid ma ei pea sellist esiletõstmist kohatuks, sest see koor on üks Pärdi nii-öelda ihuesitajaid. Andres 17. veebruar 2007, kell 05:04 (UTC)

Grammy peaks olema tunnustuste all. Andres (arutelu) 27. jaanuar 2014, kell 16:46 (EET)[vasta]

J Lisatud. --Tiia (arutelu) 27. jaanuar 2014, kell 18:29 (EET)[vasta]

'kooselus' – kas see on selle seaduse mõttes?  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu27. märts 2017, kell 17:13 (EEST)[vasta]