Arutelu:Karl Reits

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Johan Sannik avaldas 1933. aastal 11 eksemplaris (neist 10 sundeksemplarid) raamatu 7 miljoni taevariiki maapeal, kus on muuhulgas öeldud: "Kui näete ehk kuulete siin maa peal üht husarit tulemas ratsa hobuse seljas, kelle hobuse kõrgus ulatab kolmest hobuse kõrgusest kuni 12 hobuse kõrguseni ja tuleb tasase sõiduga Kuressaare linna. Siis on arvata ehk on mere ja maa vägede lõpp." Raamat, mis ilmus 1 eks. Rahvaleht, 18. veebruar 1935, nr. 21, lk. 5. --IFrank (arutelu) 11. november 2013, kell 03:07 (EET)[vasta]

Siin nimetatakse teda Heinrich Reitsiks: Jumal ütles: "Mine täikale..." Sõnumed, 23. detsember 1932, nr. 296, lk. 3. --IFrank (arutelu) 6. aprill 2014, kell 01:50 (EEST)[vasta]


Politseinikule, kes oli sunnitud tegema prohvetile järjekordse protokolli rahvakogunemise organiseerimise ja liiklemise takistamise eest, ütles Reits: "Praegu istun mina sellel toolil ja sina seal, teisel pool lauda. Varsti tuleb see aeg, kui sina istud siin, kus praegu mina, ja keegi võõras koostab protokolli sinule." Politseinik muigas selle peale irooniliselt. Tõestamaks oma sõnade õigust luges prohvet korrakaitsjale sendi pealt üles pangatähed ja mündid, mis politseiametniku rahakotis leidusid. 1940. aasta suvel koostati riigikukutajate poolt politseinikule süüdistusakt tema enda kabinetis.

Enamasti Reitsi mõnitati. Sõimu saatel lähetas üks kaupmees kundesid peletavale Reitsile tassi kohvi näkku. Eestimaa prohvet seisatas, pühkis end sõnagi lausumata puhtaks ja lahkus. Viskaja aga kaotas mõne aja pärast mõistuse ja lõpetas elupäevad vaimuhaiglas, nii juhtus ka ülbitseja pojaga. Üks naine käratas Reitsile peale ja viskas kurgiga. Reits aga ütles, et ta on tõstnud käe Jumala enda prohveti vastu ja lisas, et käsi, mis tõusis tema vastu, on ära neetud. Mõne minuti pärast see naine kukkus ja murdis käeluu. See jutt läks turu peal kohe liikvele. Kuulujutte oli palju. Üks rikas daam turtsatanud kord Reitsile, et mis ta rikub inimeste rahu. Prohvet vastanud, et Jumala karistus ei ole enam kaugel. Mõne aja pärast tõsteti selle naise surnukeha autosse ja viidi ära. Ühele baleriinile ennustas ta, et varsti hakkate käima kaltsudes. Kui baleriin oli Siberisse küüditatud, siis tuli talle see ennustus meelde.

Niguliste kirik, kust prohvet rahva jutu järgi välja aeti, hävis Tallinna pommitamise ajal. Neid palvemajasid oli veel, kust ta välja oli aetud ja mis pommitamise tõttu hävisid.

Prohvet Reits käis ka kolm korda president Konstantin Pätsi juures Kloostrimetsas. Rahvas sahistas, et Päts ehitab enda talu lähedale Metsakalmistule hinnalise hauakambri. Selle kohta teatas Reits: “Teie võite küll hauakambri ehitada, aga teie luud sinna maetud ei saa.”

Prohvet palus president Pätsil kuulutada välja üleriigilised palve ja anumise päevad Jumalalt armu ja halastuse palumiseks. Päts lubas talle anda eluaegse pensioni, kui ta loobub rahva hirmutamisest.

Karl Reits oli öelnud, et Eesti saab vabaks ja talle antakse kukesammu pikkune aeg. Eesti rahvale tulevat Karl Reitsi arvates nii hea aeg, millist tal ei ole kunagi olnud. Kui ta oskab talle antud aega kasutada, pikendatakse seda priiust. Sest priius on kallis Jumala and, ei midagi muud.

Need võivad küll olla ainult legendid, aga nende olemasolu on tõendatav. --Andres (arutelu) 21. aprill 2024, kell 14:34 (EEST)[vasta]


Veel üks Karl Reits oli prohvet. Koolmeister Lagedil Harjumaal, rändas Harju- ja Läänemaal, asutas "laupäevausuliste" koguduse, 1881 rändas koos järgijatega Simbirski kubermangu. Kuulutas viimsepäeva peatset tulekut, peksis oma laubale "pitseri märgi" saamiseks pead vastu maad. Vt. Jaanus Plaat, Usuliikumised, kirikud ja vabakogudused Lääne- ja Hiiumaal. 2001. Lk. 75–76. --46.131.50.190 13. august 2023, kell 23:53 (EEST)[vasta]