Karl Reits

Allikas: Vikipeedia

Karl Heinrich Reits (1. juuli 1885 Tallinn – juuli 1941 Siimusti) oli 20. sajandi Eesti tuntumaid sõnaprohveteid.

Talle on omistatud ennustust Eesti riigi hukkumisest, kuna inimesed olevat usu kaotanud.

Karl Reits pärines jõukast uskliku kaupmehe perekonnast ja oli saanud korraliku hariduse. Ta oli Ilmarise tehases treial. Reitsid olid kaupluste ja majade omanikud. Noormehena abiellus ta endast kümme aastat vanema haritud naise Anna Amoriga.

Jumal võtnud turuprohvetiks hüütud Karl Reitsiga ühendust juba esimese maailmasõja ajal, kui ta rindel vaenlase kätte langes ja sakslaste vangilaagris oli.

1925. aasta augustis nägi Reits keset päeva enese ees seismas Jeesust Kristust.

Oma ristimist kirjeldab ta järgmiselt:

"Sel silmapilgul nägin selgesti, kui mu pahemalt poolt meelekohast nagu tuli sisse läks ja ma kuulsin enese sees üht vaikset häält nagu inimest rääkivat:

"Sa oled Püha Vaimu ja tulega ristitud!"

1929. aasta 23. juulil kuulis Karl taevast selget häält mis andis talle ka esimese prohvetliku ülesande eesti rahvale.

23. juulil 1929 kell 5 hommikul sai ta esimese jumaliku ilmutuse: "Kui teie näete Jeruusalemma sõjaväest ümberpiiratuna, siis rutake mägede peale, sest tema ärakaotamine on ligi." 30. juulil 1930 sai ta teise ilmutuse. Taevalik hääl ütles talle: "Kirjuta oma töökapi uksele – armuaeg lõpeb!". Kolmas ilmutus tuli 3. augustil 1931 kell 8 hommikul Ilmutusraamatu sõnadega: "Jumala nuhtlused on tulemas rahvale, sest rahvas on kuri." Seejärel hakkas Karl Reits kuulutama armu-evangeeliumi – algul kirikutes, pärast sealt väljaheitmist turul. Teda karistati korduvalt arestiga loata koosoleku pidamise eest avalikus kohas ja liiklemise takistamise eest[1].

Politseinikule, kes oli sunnitud tegema prohvetile järjekordse protokolli rahvakogunemise organiseerimise ja liiklemise takistamise eest, ütles Reits: "Praegu istun mina sellel toolil ja sina seal, teisel pool lauda. Varsti tuleb see aeg, kui sina istud siin, kus praegu mina, ja keegi võõras koostab protokolli sinule." Politseinik muigas selle peale irooniliselt. Tõestamaks oma sõnade õigust luges prohvet korrakaitsjale sendi pealt üles pangatähed ja mündid, mis politseiametniku rahakotis leidusid. 1940. aasta suvel koostati riigikukutajate poolt politseinikule süüdistusakt tema enda kabinetis.

Enamasti Reitsi mõnitati. Sõimu saatel lähetas üks kaupmees kundesid peletavale Reitsile tassi kohvi näkku. Eestimaa prohvet seisatas, pühkis end sõnagi lausumata puhtaks ja lahkus. Viskaja aga kaotas mõne aja pärast mõistuse ja lõpetas elupäevad vaimuhaiglas, nii juhtus ka ülbitseja pojaga. Üks naine käratas Reitsile peale ja viskas kurgiga. Reits aga ütles, et ta on tõstnud käe Jumala enda prohveti vastu ja lisas, et käsi, mis tõusis tema vastu, on ära neetud. Mõne minuti pärast see naine kukkus ja murdis käeluu. See jutt läks turu peal kohe liikvele. Kuulujutte oli palju. Üks rikas daam turtsatanud kord Reitsile, et mis ta rikub inimeste rahu. Prohvet vastanud, et Jumala karistus ei ole enam kaugel. Mõne aja pärast tõsteti selle naise surnukeha autosse ja viidi ära. Ühele baleriinile ennustas ta, et varsti hakkate käima kaltsudes. Kui baleriin oli Siberisse küüditatud, siis tuli talle see ennustus meelde.

Niguliste kirik, kust prohvet rahva jutu järgi välja aeti, hävis Tallinna pommitamise ajal. Neid palvemajasid oli veel, kust ta välja oli aetud ja mis pommitamise tõttu hävisid.

Prohvet Reits käis ka kolm korda president Konstantin Pätsi juures Kloostrimetsas. Rahvas sahistas, et Päts ehitab enda talu lähedale Metsakalmistule hinnalise hauakambri. Selle kohta teatas Reits: “Teie võite küll hauakambri ehitada, aga teie luud sinna maetud ei saa.”

Prohvet palus president Pätsil kuulutada välja üleriigilised palve ja anumise päevad Jumalalt armu ja halastuse palumiseks. Päts lubas talle anda eluaegse pensioni, kui ta loobub rahva hirmutamisest.

Karl Reits oli öelnud, et Eesti saab vabaks ja talle antakse kukesammu pikkune aeg. Eesti rahvale tulevat Karl Reitsi arvates nii hea aeg, millist tal ei ole kunagi olnud. Kui ta oskab talle antud aega kasutada, pikendatakse seda priiust. Sest priius on kallis Jumala and, ei midagi muud.

Karl Reits tapeti läti kommunistide poolt. Ta on maetud Jõgevamaale Otti talu kalmistule.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Mees taevatulega. Esmaspäev, 16. oktoober 1933, nr. 42, lk. 4

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]