Arutelu:Hindenburg

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Mulle tundub, et see ei ole hea pealkiri. Andres 25. juuni 2007, kell 05:41 (UTC)

Siin võiks olla ümbersuunamine Paul von Hindenburgile või täpsustusleht.--WooteleF 14. detsember 2008, kell 16:47 (UTC)

See pealkiri võiks olla Hindenburgi suguvõsa artiklil.


Hindenburg oli üks kahest suurimast õhusõidukist, aga alus on veesõiduk. Andres (arutelu) 3. september 2015, kell 19:41 (EEST)[vasta]


Tsepeliin Hinderburg on õhulaev, kuna laev = alus, siis on ka Hindenburg 'alus'. Keeleliselt ei ole üheselt määratud, et laeva all mõistetud seadeldis liigub just ainult vees või vee all, samuti on näiteks ka kosmoslaev alus. Kasutaja Koduparandaja, 10. september 2015, kell 22:05 (EEST).

Minu meelest küll on määratud: õhulaev ei ole ikkagi tavatähenduses laev, muidu võiks öelda ka "õhualus". Nii ei räägita ja niisugune sõnastus on ebaselge: "laev" on selgem sõnastus kui "alus".
Teiseks, kas pole kunagi ehitatud Hindenburgist suuremat laeva? Vähemalt pikemaid laevu on ehitatud, ruumala kohta ma täpselt ei tea. Andres (arutelu) 10. september 2015, kell 22:49 (EEST)[vasta]
Vastan su viimasele küsimusele, et on. Batillus-klassi laevad olid kubatuurilt üle kolme korra suuremad.  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu14. september 2015, kell 14:43 (EEST)[vasta]

Hea oleks näha ka teiste moderaatorite ja kasutajate arvamust 'alus' teemal. Kasutaja Andres püstitab siin värdväljendeid ning lükkab need siis ise ümber. Nii nagu üldistav väljend 'sõiduk', on ka 'alus' üldistav väljend: õhulaev, kosmoslaev = laevad ehk, kuuluvad laiema mõiste alla - 'alused'. Näiteks ka lennunduses ei räägita, et täispommilastis pommituslennuk oleks õhusõiduk! Või merenduses, et tuumaalvelaev seilab (purjetab!) jne. Kasutaja Koduparandaja, 14. september 2015, kell 12:00 (EEST).

Kas Sa väidad, et "õhusõiduk" on värdväljend? Igatahes esineb see ÕS-is ja EKSS-is. Võib-olla küll, et lennunduses seda sõna ei kasutata ja kasutatakse sõna "alus", aga sõna "alus" on üldkeeles arusaadav ainult 'laeva' kui veesõiduki tähenduses. Ja isegi kui "alus" on ka lennunduses kasutusel, muutub mõte, sest rekord käib õhus lendavate "aluste" kohta (veel sõitvaid laevu) siin ei arvestata. 14. september 2015, kell 13:59 (EEST)~
Õhusõiduk on Lennundusseadusega normeeritud termin. 90.190.71.25 14. september 2015, kell 14:08 (EEST)[vasta]

Kas alumiinium või duralumiinium?  • • • Kasutaja:Ahsoous • arutelu14. september 2015, kell 14:24 (EEST)[vasta]


Värdväljendina pidasin silmas 'õhualust', nii tõesti ei räägita, aga eks see 'õhusõiduk' üks kasutaja Andrese paljudest konnasilmadest ole küll.

Viki on nii öelda teatmeteos, kus tekst tuleb esitada mõtestatult, lugejale arusaadavalt igapäevases keeles ja loogiliselt, siin ei ole koht ametkondlikult normeeritud terminite (kantseliidi) viljelemiseks. Ametkondlikult normeeritud sõnavara kasutatakse riigi seadusandluses, reguleerivates jne. dokumentides. See, mis on moderaatorile võõras, ei tähenda veel, et oleks tegelikuses võõras! Kasutaja Koduparandaja, 17. september 2015, kell 14:54 (EEST).


Tuleks luua eraldi lehekulg - 'Õhulaevad', kus saaks kirjeldada kõiki õhust kergemaid lennuaparaate. Kasutaja: Koduparandaja, 22. veebruar 2016, kell 9:40 (EEST)