Apytalaukise mõis

Allikas: Vikipeedia
Apytalaukise mõisa peahoone

Apytalaukise mõis (leedu Apytalaukio dvaras) on endine mõis Leedus Kėdainiai rajoonis Vilainiai valla Apytalaukise külas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Apytalaukise mõisa on esimest korda mainitud XV sajandil. Toona kuulus mõisale ka osa Kėdainiai linnast. Mõis on kuulunud Šiukstatele, Karpistele, Tyszkiewiczitele ja Zabielodele. Aastal 1812 avati mõisa juures kool.

Mõisakompleks[muuda | muuda lähteteksti]

Zabielod lasid aastal 1850 rajada mõisa kolmekorruseliste risaliitidga uusklassitsistliku kahekorruselise peahoone, mille ees asub bassein, selle ümbruses aga tiigid. Peahoone põles Teise maailmasõja ajal, aga aastal 1954 see taastati. Osa hoonesse jäänud mööblist anti üle Kėdainiai muuseumile. Kuni aastani 1976 asus seal psühhoneuroloogiadispanser. Hoone kuulub Kėdainiai vanadekodule, ent on lagunemas.[1]

Säilinud on mitu kõrvalhoonet: kaks teenijatemaja, torn ja lindla. Mõisa ümber asub aastal 1819 rajatud 10,8 hektari suurune inglise park. Kogu kompleks on kultuurimälestisena kaitse all.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Nijolė Lukšionytė-Tolvaišienė. Apytalaukis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, Kd. I (A-Ar). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2001. 701 lk.
  2. "Kultūros vertybių registras". Vaadatud 17. juunil 2016.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]