Androúlla Vasileíou

Allikas: Vikipeedia
Androúlla Vasileíou
Androúlla Vasileíou
Androúlla Vasileíou (2013)
Euroopa Komisjoni hariduse, kultuuri, mitmekeelsuse ja noorsoo volinik
Ametiaeg
9. veebruar 2010 – 1. november 2014
Eelnev Maroš Šefčovič (haridus, koolitus, kultuur ja noored)
Leonard Orban (mitmekeelsus)
Järgnev Tibor Navracsics (haridus, kultuur, noored ja sport)
Euroopa Komisjoni tervishoiu ja toiduohutuse volinik
Ametiaeg
3. märts 2008 – 9. veebruar 2010
Eelnev Markos Kyprianou
Järgnev John Dalli (tervishoid ja tarbijakaitse)
Küprose esimene leedi
Ametiaeg
28. veebruar 1988 – 28. veebruar 1993
Eelnev Mimi Kyprianou
Järgnev Lila Irene Clerides
Isikuandmed
Sünniaeg 30. november 1943 (80-aastane)
Paphos
Abikaasa Giórgos Vasileíou
Alma mater University College London

Androúlla Vasileíou (kreeka keeles Ανδρούλλα Βασιλείου; sündinud 30. novembril 1943) on kreeka päritolu Küprose poliitik. Ta oli aastatel 2008–2010 Euroopa Komisjoni tervishoiu ja toiduohutuse volinik Barroso esimeses komisjonis ning aastatel 2010–2014 Euroopa Komisjoni hariduse, kultuuri, mitmekeelsuse ja noorsoo volinik Barroso teises komisjonis.

Karjäär advokaadina[muuda | muuda lähteteksti]

Aastatel 1961–1964 õppis Vasileíou Londonis õigusteadust ja seejärel rahvusvaheliste suhete alal mainekas University College Londonis. Küprosele naastes töötas ta alates 1968. aastast Standard Charteredi ja Küprose panga õigusnõustajana. Ta lõpetas erialase karjääri, kui tema abikaasa Giórgos Vasileíou valiti Küprose presidendiks.

Poliitiline karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

1996. aastal alustas Androúlla Vasileíou poliitilist karjääri liberaalses erakonnas Ühinenud Demokraadid (ED), mille asutas tema abikaasa, ja ta valiti Küprose esindajatekotta. Oma ametiaja jooksul paistis ta üha enam silma asjatundlikkusega Euroopa poliitika küsimustes, mistõttu oli ta üks Küprose esindajatest Euroopa tuleviku konvendis, Euroopa põhiseaduse lepingu ettevalmistamise nõuandeorganis.

Aastatel 2001–2006 oli ta Euroopa Demokraatide ja Liberaalide Liidu aseesimees.

Pärast seda, kui Vasileíou kaotas 2006. aasta Küprose parlamendivalimistel parlamendikoha, sai ta 2008. aasta veebruaris Euroopa Komisjoni tervishoiu ja toiduohutuse volinikuks, asendades oma kaasmaalast Márkos Kyprianoúd, kes loobus ametist. Ta võttis 3. märtsil üle tema päevakorra ja Euroopa Parlament kinnitas ta ametisse 9. aprillil 2008. aastal 446 poolthääle ja 7 vastuhäälega. 29 saadikut jäi erapooletuks. 2010. aastal sai temast Barroso teise komisjoni hariduse, kultuuri, mitmekeelsuse ja noorsoo volinik.

Ta on aastaid osalenud aktiivselt Küprose ÜRO assotsiatsioonis, mida ta juhtis mitmel perioodil presidendina. Selle aja jooksul osales ta arvukatel inimõiguste konverentsidel. Alates 1996. aastast on ta Küprose naiste assotsiatsiooni president.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus Küprose endise presidendi Giórgos Vasileíouga, kellega tal on kolm last.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]