Aelia Pulcheria

Allikas: Vikipeedia
Pulcheria solidus

Aelia Pulcheria (kreeka keeles Πουλχερία; sündinud 19. jaanuaril 398/399, surnud juulis 453) oli Ida-Rooma keisrinna, kes nõustas oma venna keiser Theodosius II valitsemist tema nooruses ja hiljem oli keiser Marcianuse abikaasa alates 450. aastast kuni oma surmani 453. aastal.

Pulcheria oli Ida-Rooma keisri Arcadiuse ja keisrinna Aelia Eudoxia teine laps ja ellujäänud lastest vanim. 414. aastal sai 15-aastane Pulcheria oma noorema venna Theodosius II eestkostjaks ja sai augusta tiitli. Oma usulise pühendumise tõttu ja tegutsemise tõttu oma kaasaja kirikuelus oli Pulcherial oma venna valitsusajal märkimisväärne mõju ja poliitiline võim. Kui Theodosius II 26. juulil 450 suri, abiellus Pulcheria sama aasta novembris Marcianusega, pidades samal ajal oma antud neitsilikkusetõotust.

Pulcheria osales Efesose kirikukogul ja juhatas Chalkedoni kirikukogu, kus kirik määras kristoloogilised tõekspidamised. Seetõttu peavad nii õigeusu kui ka katoliku kirik teda pühakuks. Rooma martüroloogiumi ja Kreeka menaioni järgi on tema tähtpäev 10. septembril; teised idakirikud tähistavad seda 7. augustil.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. https://www.newadvent.org/cathen/12561c.htm St. Pulcheria. - Catholic Encyclopedia