Vsesvit

Allikas: Vikipeedia

Vsesvit (ukraina keeles Всесвіт) on Ukraina perioodiline väljaanne, mis annab välja eksklusiivseid tõlkeid maailma klassikast ja kaasaegsetest kirjandusteostest, hõlmab kultuuri-, kunsti-, ühiskonna- ja poliitilise elu erinevaid tahke kõikjal maailmas. Ukraina sõna "Vsesvit" tähendab tõlkes "Universum".

Vsesvit on vanim ja tunnustatuim Ukraina kirjandusajakiri. Selle asutasid 1925. aastal silmapaistvad Ukraina kirjanikud - Vassõl Ellan-Blakõtnõi, Mõkola Hvõlovõi ja Aleksandr Dovženko. Vsesvitis tõlgiti selle eksisteerimise jooksul enam kui 84 erinevast keelest ja avaldati enam kui 500 romaani, 1000 luuletust, novelli ja näidendit, samuti sadu esseesid, arvustusi, intervjuusid väljapaistvate kirjanikega enam kui sajast riigist.

Perioodiline väljaanne asutas 1995. aastal maineka kirjandusauhinna Ars Translationis kuulsa ukraina tõlkija Mõkola Lukaši mälestuseks. Seda on regulaarselt üle antud parimatele ukraina keelde kirjandustõlkijatele.

Vsesvit oli sageli esimene, kes tõlkis ülemaailmseid paremaid kirjutisi ukraina keelde. Paljude Nõukogude Liidus elanud põlvkondade jaoks oli ajakiri omamoodi avaus ja regulaarne lüli "välismaailmaga", justkui läbimurdeks raudsest eesriidest. Vsesvitist sündis ka Ukrainas ja välismaal tuntud ukraina tõlkijate ja õpetlaste koolkond.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Ajakirja Vsesvit ametlik veebisait