Vikipeedia arutelu:Nädala pildid/40 (2008)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minumeelest see pilt ei sobi nädala pildiks. Nädala pilt peaks olema võimalikult hea. Ja Vikipeedias kui entsüklopeedias tähendab headus eelkõige inforikkust. Antud foto on rohkem kunstiline ja ei anna isiku välimuse kohta palju infot.--WooteleF 19. juuli 2008, kell 18:05 (UTC)

Ma ei ole päris nõus. Antud pilt on kunstiliselt ja tehniliselt tipptasemel ning see korvab minu meelest võimalikud puudujäägid informatiivsuse koha pealt.
Ma leian, et see pilt annab siiski antud isiku välimuse kohta piisavalt infot, et vastata ka informatiivsuse kriteeriumile. Pool nägu võib ju varjus olla, kui ülejäänu on hästinähtav.
Ning lisaks varemmainitule näeb see pilt esilehel väga hea välja :)
Samas tõstataksin ma küsimuse pildi juurde käiva info osas. Selline püstine pildiformaat lubab juurde lisada oluliselt rohkem teksti, kui paljude teiste nädala piltide puhul võimalikuks osutub. Kuidas seda aga sisustada? Praegune seletus on kindlasti liialt lühike aga siin annaks keskenduda just (portree)fotograafiat tutvustavale tekstile ja muuhulgas mainida, et pildil on kujutatud tuntud eesti klarnetisti ja dirigenti, Toomas Vavilovit.
Kas kellelgi on mingeid mõtteid või peaksin foto autorilt miskit informatiivset paluma. iffcool 19. juuli 2008, kell 20:34 (UTC)
Pildi headuse suhtes olen nõus iffcooliga. Probleemiks on pigem see, et pilt pole Vikipeedia saadus ja selle pildi esilehele paigutamine tähendab enda ehtimist võõraste sulgedega.
Fotograafiat tutvustav tekst sobiks siia küll. Andres 19. juuli 2008, kell 20:48 (UTC)
Äkki seletad lähemalt, miks sa pead seda enese võõraste sulgedega ehtimiseks.
Minu arvates ei saa (enese)reklaamiks pidada pilte, mida me eksponeerime enda avalehel. Me pigem tutvustame eesti fotograafide loomingut ja reklaamime neid.
Ning fotograafid olid valmis oma pilte Vikipeedias eksponeerima ning lubama neid meie artiklites ja esilehel kasutada – nende ainukeseks mureks olid autoriõigused (nende säilimine). Ka minul tekib vahel Commonsisse pilte üles laadides küsimus autoriõiguste loovutamise kohta ja see mulle tegelikult väga ei meeldi – ma sooviks, et kui minu pilte kuskil esitletakse oleks vähemalt minu nimi ära toodud. Honorar mulle eriti huvi ei paku. See on aga probleem, millega arvatavasti tulevikuski kokku puutume ja kindlasti oluliselt suuremas mahus.
Ka Siim vastas mulle, et talle ei meeldi eriti, kui keegi tema pilte Vikipeediast näppaks eesmärgiga need kuskile trükisesse panna ja nende pealt raha teenida ning lisas, et seda on varem juhtunud. Seetõttu pole ta soostunud ka suurema resolutsiooniga pilte üles laadima.
Selle pildi puhul on vist tegemist Fine art fotograafiaga. Me peaks selle kohta eesti keeles midagi kirjutama. Kas tõlgime inglise viki artiklit? iffcool 19. juuli 2008, kell 21:19 (UTC)
Lihtsalt vaheltlõikena pildimaterjalile rakendatavatest autoriõigustest ja Vikipeedia kasutajate suhtest sellesse: Ma juhtusin millalgi Commonsist mingi pildiga seoses lugema sealsete kasutajate mõttevahetust. Üks meilgi tuntud rahvusvaheline ettevõte olevat oma reklaamikampaanias kõnealust pilti kasutanud (jutt vist algaski sellest, et keegi pidas seda nähtud reklaami tõttu kellegi teise pildiks) ja polnud viidanud ei Vikipeediale ega autorile. Kuna aga tegu oli ka Share Alike litsentsi rikkumisega, olevat ettevõtte väidetavalt kompensatsiooniks autoriõiguste rikkumise eest maksnud mitu tuhat naela. iffcool 19. juuli 2008, kell 22:38 (UTC)
Küllap Sul on õigus. Rääkisin lihtsalt oma kahtlustest.
Kas vaste on "fotokunst"? Andres 19. juuli 2008, kell 21:26 (UTC)
Võimalik aga ma pole päris kindel. Ma ei ole kunagi fotograafiat õppinud ja mingit sellealast kirjandust lugenud ning seega pole ma antud valdkonna terminoloogias päris kodus. "Kunstfotograafia" oleks äkki õigem.
Selle teemaga seoses leidsin just ühe huvitava veebilehe (Anton Corbijni kodulehekülg). Juhtusin hiljuti tema näitusele ja see oli lihtsalt suurepärane.
Inglise Viki artikkel selle teema kohta on tõlkimiseks kuidagi keerukas. Ma tahaks teemat teistmoodi esitleda aga hästi ei oska. Nähtavasti oleks vaja ka Eesti alajaotuse ja tuntumate fine art fotograafide loendi integreerimist artiklisse. iffcool 19. juuli 2008, kell 21:48 (UTC)
ENE 1. väljaandes defineeritakse fotokunst nii: "kujutava kunsti liik, milles kunstiline mõjuvus saavutatakse fotograafia vahenditega". Andres 19. juuli 2008, kell 23:32 (UTC)
Eks vaata ise EE-d. Olen päris kindel, et tegu on sama asjaga. Andres 19. juuli 2008, kell 23:33 (UTC)