Vikipeedia arutelu:Meditsiiniline lahtiütlus

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Kas eesti keele reeglite järgi kirjutatakse "teie" suure või väikse tähega? Ma olen seni arvanud, et ainult "Sina" tuleb kirjutada suurelt. Peep 30. august 2005, kell 12.58 (UTC)

"Teie" kirjutatakse suurelt ühe isiku poole kirjaliku pöördumise puhul. Samasuguse suulise pöördumise üleskirjutamise puhul kasutatakse väikest tähte. Andres 30. august 2005, kell 13.01 (UTC)
Ma arvaks, et tegemist pole mitte keelereeglitega vaid etiketi küsimustega. Ja näiteks: kui mu sõber pöördub igapäevaküsimustes minu poole Sinaga, jätab see veidra distantseerumiskatse mulje. Sõbrannadega on keerulisem :) --Ker 30. august 2005, kell 13.27 (UTC)

Kui sellel teemal juba oleme, siis ma mõtlesin, et kusagil võiks olla kirjas reeglid või soovitused, millal sinatada ja millal teietada (lugejat teietada, toimetajat sinatada vist?), ja kuidas neid kirjutada (suured tähed). Peep 30. august 2005, kell 13.11 (UTC)

Pakun, et arutelulehtedel tuleks sinatada, pöördumistes lugejate poole teietada. Siiski tuleks minu meelest otsest pöördumist kasutada nii vähe kui võimalik. Sellises ametlikus tekstis nagu "Meditsiiniline informatsioon" tuleks pöördumine minu arvates üldse välja toimetada.
Aga sinatamist ja suure tähe kasutamist ei saa kellelegi kohustuseks teha. Käsitsi kirjutatud kirjades oli vanasti väikese tähe kasutamine ebaviisakas ja õigekirjavastane, nüüd on reeglid liberaliseerunud jas nüansse on rohkem. Üks korrespondent küsis minult kord, kuidas minu poole pöörduda, "Teie", "teie" või "Sina". Vastasin, et olgu siis juba "sina". Mina ise kirjutan meilides alati "Sina", ja nii teevad minu teada kõik, kes meile kirjadena tajuvad. Arvan, et "Sina" või ka "sina" kasutamine vikipedistide vahel on kirjutamata seadus. Kuidas pöörduda tekstides välislugeja poole, võiks küll olla arutelu aineks, kuid minu meelest on vaevalt mõtet selle kohta reegleid teha. Andres 30. august 2005, kell 16.01 (UTC)

"artiklid ei anna mingit garantiid" - artikkel tõesti ei anna garantiid, garantiid ei anna ka külmkapp, mille sa ostad. Garantii annab või jätab andmata tootja või müüja, antud juhul artikli autor? toimetaja? hädaga Wikipedia. Pakun: ".... ei garanteri, et Vikipeedias meditsiinilistel teemadel olevates artiklites sisalduv informatsioon on tõene."--Ken 19. aprill 2006, kell 21.00 (UTC)


Leheküljelt Vikipeedia arutelu:Üldine lahtiütlus:

Kus seeee Hoiatus lahtiütluseks peaks meditsiiniteemalistes artiklites olema? Kui see on mall siis minu arust võiks Lahtiütlus inimese ja looma elu ja tervist puudutavas osas märkida ka ära, selle et inimene vastutab oma haiguse ja/või tervise eest ise - nojah kuidas see koduloomade kohta kirja peaks saama ei oska praegu ette kujutada- ka sellisel juhul kui ta lubab arstidel enda ja/või lähedaste kallal toimetada vastavalt kokkulepitud ja soovituslikele Eesti ravijuhenditele näituseks...
Eesti ravijuhendite koostamsie käsiraamat
ehk eeltoodud käsiraamat avitab pisut ... ja siis eestlaste peal läbi viidud meditsiinilise suunitlusega teadusuuringud, et hetkel ei ole päris Eesti meditsiini vast - juhendeid tõlgitakse ja võetakse üle mujalt kus on üldistuste tegemiseks andmed uba makstud ja võtta, meie oma Eesti haiguspärand ei ole ju suur ja kui patsient usaldab arsti ja seostab arsti elukutset elu tegelikkusega siis ei oleks justkui hoiatust vaja aga kui patsiendile jäävad kõlama alternatiivne meditsiin, taimeravi, valeravi, ülediagnoosimine, üleravimine, kõrvaltoimed, surma üleraviise tagajärjel, ravimiresistentsus, ravimid keskkonda saastamas, fondid vähihaigete raviks raha palumas jpm...
see on nüüd küll selge, et Vikipeedia ei saa öelda kas Lugeja peab ennast arstil ravida laskma või mitte - aga Vikipeedia meditsiini artiklid kirjeldavad (need mis on paljud vähemalt) haigusega seonduvat nii nagu ta teistel on olemas ja/või olnud, inimene võib saada 'arsti keele' peale nii, et arsti (eriarsti) vastuvõtule jõudes ei peaks ta keskenduma med.terminite tõlkimisele vaid võiks hakata ravi ja ravi garantiisid nõudma ... Mariina 24. märts 2015, kell 14:27 (EET) alias Простота
Tõstsin selle kommentaari üldise lahtiütluse juurest siia, kuna see tundub olevat rohkem meditsiiniteemaline. Suurem osa kommentaarist pole küll lahtiütluseteemaline. Pikne 25. märts 2015, kell 15:51 (EET)