Vikipeedia:HELP2/Osalemine

Allikas: Vikipeedia

See lehekülg püüab vastata erinevatele HELP2-el osalemisega seotud küsimustele. Kui midagi jääb vastuseta, saad päringu esitada kasvõi siinse lehekülje arutelusse.

Miks pilte lisada?[muuda lähteteksti]

Wikimedia Commons on kõigi Vikipeediate ühine pildipank.

HELP pakub eelkõige võimalust enda arvutisügavustesse ununenud pildid taas välja otsida ning neid ka teistele eksponeerida. Seejuures teha seda viisil, mil need fotod illustreeriksid entsüklopeediaartikleid ja annaksid olulise panuse Vikipeedia arengusse.

Jaanuaris valitakse lisandunud fotode seast välja parimad, mille autoreid premeeritakse Eesti Looduse aastatellimustega. Photopointi poolt antakse aga kuuele usinamale ning asjalikumale osavõtjale 8 GB mahutavad mälupulgad (3 x Silicon Power 8GB Lux Mini 920 Carbon ja 3 x Silicon Power 8 GB i-Series must).

Oluline on aga see, et tegemist ei ole lihtsalt ühe tavalise fotokonkursiga, kus korjatakse kokku hulk pilte ja pärast premeeritakse paari paremat, vaid kõik lisanduvad fotod lähevad üles veebientsüklopeedia pildipanka, millega on loodud suurepärased võimalused nende taaskasutamiseks ja levikuks. Heade fotode olemasolu on lausa hädavajalik vaba veebientsüklopeedia arenguks.

Kuhu pilte lisada?[muuda lähteteksti]

Fotomaterjal tuleks lisada pildivaramusse Wikimedia Commons, kuna sinna lisatud pilte saab kasutada ka teiskeelsetes Vikipeediates.

Piltide lisamiseks on vaja sisse logida või luua kasutajakonto (Log in / create account). Kui oled juba Vikipeedia kasutajaks registreerunud, peaksid saama Commonsisse sisse logida sama kasutajanime ja parooliga. Kui sul pole veel kontot, loo uus konto, järgides sisselogimislehel olevaid juhiseid.

Lisainfo kasutajakonto loomisest

Commonsis küsitakse ainult seda, et millist kasutajanime ja salasõna soovid ning sinu e-posti aadressi. Kasutajanime valik võiks olla põhjalikult läbi mõeldud, sest selle hilisem muutmine on tülikas. Nimes võivad esineda ka täpitähed, tühikud jms. E-posti aadress on varjatud ja selle lisamine on vabatahtlik, aga selle kontoga sidumine on vajalik, et kasutajaga oleks võimalik e-kirjatsi ühendust võtta. Kui registreerudes e-posti aadressi ei lisatud, saab selle hiljem sisseloginuna lisada konto eelistuste alt.

Kasutajakontode liitmise abil on hiljem võimalik omavahel ühendada kõikidesse Vikipeediatesse ja Commonsisse loodud kontod.

Commonsi ingliskeelse kasutajaliidese saab sisseloginuna eelistuste (My preferences) alt muuta eestikeelseks.

Kuidas pilte lisada?[muuda lähteteksti]

Vasakult menüüst tuleb valida "Laadi fail üles" ning sealt kinnitada, et saad autoriõigustest aru ja edasi liikuda järgmisele lehele. Võid alustada failide valimist, mida soovid üles laadida. Ühe üleslaadimise jooksul on võimalik korraga lisada kuni 10 fotot.

Järgneb litsentsi valimine. Seal kinnitad, et lisatav on sinu enda looming ja saad ära tuua oma nime, et foto taaskasutamisel oleks teada, et kellele viidata kui teose autorile.

Jätkates jõuad lehele, kus saab lisada kirjelduse ja pealkirja. Pildinimi peaks olema võimalikult informatiivne (see tähendab, et tuleks vältida "IMG031710637" stiilis nimesid) ning nimeksantav ei tohiks kattuda ühegi olemasoleva failinimega (kattumise puhul näidatakse automaatselt hoiatust).

On väga oluline, et kirjelduse lahtrisse saaks võimalikult asjalik kokkuvõte fotol olevast (ehk mis on pildil ja kus see on jäädvustatud). See tähendab, et pildil olev taim või loom peaks olema täpselt määratud (ehk mis putukaliigi või õunapuu sordiga on tegu) ning kui fotoaparaadi ette on jäänud loodusvaade, siis oleks tarvis teada täpset asukohta, et seda pilti oleks võimalik mõnda artiklisse paigutada (pildiinfosse võib lisada isegi koordinaadid).

Võimalusel tasuks lisada ka ingliskeelne kirjeldus (kasutada linki "Lisa muus keeles kirjeldus").

Failide leidmise hõlbustamiseks peaksid need kindlasti saama kategoriseeritud. Kategooriaid saab lisada klikates lingile "lisa kategooriad ja veel andmeid" (pärast iga kategooria lisamist tuleb vajutada nupule "Lisa"). Kui kõik see on tehtud, vajuta lehe alaosas nupule "Edasi" ja toimub piltide lisandumine Commonsisse.

Lisainfo piltide kategoriseerimisest

Pildide sobivaks kategoriseerimiseks on esmatähtis leida sobilikud kategooriad, kuhu neid paigutada. Oluline on teada, et valitud kategooria peaks olema võimalikult spetsiifiline (näiteks kui pildil on Kaali kraater ja oled paigutanud selle kategooriasse "Kaali crater", siis ei pea seda lisama kategooriasse "Lakes of Estonia", sest esimene on viimase alamkategooria).

Sobivate kategooriate otsimisel oleks hea alustada näiteks "Nature of Estonia" või "Geography of Estonia" alt (liikudes sealt edasi sobivatesse alamkategooriataesse nagu "Endla Nature Reserve" või "Glacial erratics in Estonia"). Looma- ja taimeliikidele on veel eraldi kategooriad (näiteks foto hundist võiks kuuluda kategooriasse "Canis lupus").

Mis saab edasi?[muuda lähteteksti]

Lisatud piltidest teada andmine[muuda lähteteksti]

Kui lisasid sellest üleskutsest ajendatuna uusi pilte Vikipeediasse, siis anna sellest kindlasti teada lehel Vikipeedia:HELP2/Pildid, kus peaks moodustuma väike galerii juurde tulnud fotodest (see on ainuke võimalus nende üle arvet pidada). Protsess ise on ülimalt lihtne, tuleb ainult eeskuju järgi märgete <gallery></gallery> vahele igale uuele reale kirjutada pildifaili nimi kujul "Pilt:Pildinimi.jpg". Enne salvestamist saab aga muudatust kontrollida "Näita eelvaadet"-nupu abil ning alles siis salvestada, kui on veendutud selle korrektsuses.

Männikjärve raba Endla looduskaitsealal

Piltide lisamine artiklitesse[muuda lähteteksti]

Piltide lisamise järel Commonsisse võid asuda julgelt neid ka artiklitesse liitma.

Näiteks ütleme, et pildistasid Männikjärve raba ja soovid selle foto liigutada artiklisse Endla looduskaitseala. Selleks tuleks looduskaitseala artiklitesse sisestada järgnev tekstirida: [[Pilt:Männikjärve raba (2).JPG|pisi|[[Männikjärve raba]] Endla looduskaitsealal]] (see tekitab pildi, mida on kõrval näha).

Piltide tunnustamine[muuda lähteteksti]

Parimad pildid trükitakse ära Eesti Looduses. Samuti jõuavad nad kindlasti eestikeelse Vikipeedia esilehele nädala piltidena aga sama võib juhtuda ka teiste keeleversioonidega. Fotosid võidaks valida Commonsis kvaliteetsete või eeskujulike piltide hulka (viimaste seast tulevad ka Commonsi aasta pildid).

Väga oluline on ka see, et lisandunud fotosid saab kasutada teistes Vikipeediates ning need aitavad sellega maailmale tutvustada Eesti looduse ilu ning omapära.