Varjutaja

Allikas: Vikipeedia

Varjutaja (inglise keeles shader) on arvutiprogramm, mis määrab arvutigraafika kujutamisviisi.

Varjutajad töötavad tavaliselt graafikaprotsessoril ning võimaldavad graafika visualiseerimist paindlikult juhtida. Näiteks võivad olla varjutajad kolmemõõtmeliste objektide asukoha ja perspektiivi arvutamiseks või pindade värvuse ja tekstuuri määramiseks. Varjutajaid kasutatakse ka efektide jaoks, näiteks udu lisamiseks.

Enne varjutajaid oli graafikaprotsessorites kasutusel ainult fikseeritud funktsioonidega graafikakonveier, mistõttu võimalused efektide loomiseks olid piiratumad.

Varjutajate programmeerimine[muuda | muuda lähteteksti]

Varjutajate programmeerimiseks on erinevatele riistvara- ja tarkvarakeskkondadele mõeldud erinevad programmeerimiskeeled. OpenGL-i jaoks on kasutusel GLSL ja Direct3D jaoks HLSL. Mõlema jaoks sobib ka keel Cg. Varjutajad üldiselt ei sobi igasugusteks arvutusteks, vaid on piiratud graafika kujutamiseks vajalike võimalustega.

Kaasaegsetes graafikaprotsessorites on palju varjutajate protsessoreid, millel kompileeritud varjutajad saavad joosta paralleelselt. Näiteks saab ühel ajal arvutada hulga erinevate pikslite värvusi või kolmemõõtmelise mudeli erinevate punktide asukohad.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]