Valge Daami etendus

Allikas: Vikipeedia
Foto. Esimene Valge Daami etendus Haapsalus. 1937. Foto: Neidre. Mustvalge., HM F 1756:2 Ff 2506, Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid SA, http://www.muis.ee/museaalView/1253425

Valge Daami etendus

Suveteater Haapsalus on aastakümneid paelunud publikut "Valge Daami" etendustega, mis algasid esmakordselt 1937. aastal ja on toimunud igal suvel alates 1979. aastast.

Haapsalu legendi, mida iga kohalik teab ja mida räägitakse tuhandetele turistidele, on kirja pannud Carl Friedrich Wilhelm Russwurm 1861. aastal. Lugu räägib noorest naisest, kelle armastus toomhärraga viis nad vastuoluliste reeglite rikkumiseni . Kanoonikust toomhärra viis tütarlapse poisirõivastes kirikukoori lauljaks, kuid pettus tuli ilmsiks. Toomhärra heideti vangikongi nälga surema, samas kui tütarlaps müüriti elusalt ristimiskabeli seina. Legendi järgi ilmub Valge Daam juba sajandeid linnuse aknale oma armastatud meest otsima ja jutustama surematu armastuse lugu.

"Valge Daami" lavastused on toonud kaasa erinevaid tõlgendusi ja nüansse, keskendudes armastusele, füüsilistele ja maagilistele elementidele. Naispeategelane, sageli nimega Maila, kuid on esinenud ka teisi variante nagu Maret või Margareta, on mängitud erinevate näitlejate poolt. Lavastused on olnud mitmekesised, hõlmates erinevaid ajastuid ja vaatenurki. Üks kauakestvamaid ja armastatumaid lavastusi alates 1979. aastast on olnud Paul Kilgase libretole loodud Ilmar Tammuri lavastus.

Erinevate lavastuste ja etenduste käigus on juhtunud mitmeid seiklusi ja ootamatuid olukordi, kuid üldine meeleolu on jäänud rõõmsaks ja ühtehoidvaks. Mõned meeldejäävad seigad etenduste ajaloost sisaldavad kostüümikunstniku leidlikkust ja ka Valge Daami valge kleidi kadumist. Samuti on lavastustes esinenud ootamatuid momente, näiteks ilmataadi kapriise ja üllatusi etenduste lõpus.

"Valge Daami" legendi erinevad tõlgendused, näitlejate vahetused ning üllatusmomendid on muutnud Haapsalu suveteatri sündmuseks, mis toob kokku kogukonna ning loob meeleolukaid hetki nii osalejatele kui ka publikule. "Valge Daam" on oluline osa Haapsalu identiteedist ja kohalikust kultuuripärandist.

[1][2][3][4][5]

  1. omanik (6. oktoober 2023). "Haapsalu legendaarne Valge Daam laval ja lava taga". Visit Haapsalu. Vaadatud 2. jaanuaril 2024.
  2. "Haapsalu linnuses kummitab kaheksas Valge Daam". Eesti Päevaleht. Vaadatud 2. jaanuaril 2024.
  3. "Hardi Volmer lavastab Haapsalus Valget Daami". Arhiiv. 16. juuli 1998. Vaadatud 2. jaanuaril 2024.
  4. "Kronoloogia". Valge Daami lood. 15. juuni 2012. Vaadatud 2. jaanuaril 2024.
  5. "Foto. Esimene Valge Daami etendus – Neidre". Ajapaik. Vaadatud 2. jaanuaril 2024.