Valgagradskaja tänava mikrorajoon

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Vałhahradzkaja tänava mikrorajoon)
Vałhahradzkaja tänava mikrorajoon

valgevene мікрараён вуліцы Валгаградская * / Vałhahradzkaja tänava mikrorajoon *transkriptsioon: Mikrarajon vulitsõ Valgagradskaja
vene Волгоградская микрорайон (Volgogradskaja mikrorajon)

Koordinaadid 53° 56′ N, 27° 37′ E
Valgagradskaja tänava mikrorajoon (Valgevene)
Valgagradskaja tänava mikrorajoon
Kool nr. 63

Vałhahradzkaja tänava mikrorajoon (vene keeles Volgogradskaja mikrorajon, transkribeerituna Mikrarajon vulitsõ Valgagradskaja) on Minski linnaosa, mis asub linna põhjaosas Pieršamajski rajooni territooriumil Vałhahradzkaja tänava (Вуліца Валгаградская), Kiedõška (Вуліца Кедышкі), Tolbuhhini (Вуліца Талбухіна) ja Knorini (Вуліца Кнорына) vahelisel alal.

Linnaosa koosneb nelja- ja viiekorruselistest hoonetest, millest osad on paneelelamud. Hooned asuvad põhiliselt tänavate ääres, linnaosa keskele jääb aga haljasala, kus asuvad koolid ja lasteaiad. Vałhahradzkaja tänava ääres asub kahekorruseline kaubandus-teeninduskompleks.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Linnaosa ehitati aastatel 1958–1963. Linnaosa projekt võitis vabariiklikul konkursil ja selle järgi rajatigi mikrorajoon, mis oli algselt eksperimentaalne. Linnaosa ehitamisel katsetati erinevaid meetodeid ja korrusmajade tüüpe, funktsionaalseid ja ehituslikke lahendusi ning elurajoonide rajamise printsiipe, mida sooviti hiljem uute analoogsete rajoonide rajamisel rakendada.[1] Hiljem rajati aastal 1966 Tolbuhhini tänava äärde veel üheksakorruselised elumajad, kuhu said korteri samas linnaosas töötavad teenistujad. Kuna linnaosa oli katsepiirkond, siis kujunesid paljudes majades elamistingimused ebamugavateks ja nõnda asuti sealseid maju kaheksakümnendate aastate lõpus massiliselt renoveerima.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Архітэктура Беларусі: Энцыклапедычны даведнік. — Мн.: БелЭн, 1993. — 620 lk.: іл. — ISBN 5-85700-078-5.