VOSK

Allikas: Vikipeedia

Lühend VOSK ('võta oma seade kaasa') on rahvalik toortõlge ingliskeelsest akronüümist BYOD (Bring Your Own Device). Eestikeelset lühendit kasutatakse seni põhiliselt õppeasutustes[1] (Tallinna koolid, TTÜ).

AKIT defineerib termin-lühendi BYO...[2] (Bring your Own...) kui infoturbepoliitika sätte, isikliku töövahendi (mobiilseadme) kaasavõtmise ja kasutamise loa töö- või õppekohal.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Algne surve VOSK juurutamiseks pärines mugavate pilvekeskkondadega harjunud millenniumlastelt, kes soovisid tööelus tõsta mobiilsust ja pruukida neidsamu mugavaid pilvekeskkondi, millega nad olid harjunud oma eraelus[3]. On hinnatud, et töötaja tööviljakus võib selle tagajärjel tõusta kuni 20%[4].

Aasta 2013 paiku tekkis tohutu surve tööandjatele, kes sellele survele alludes tekitasid oma töötajatele kaugjuurdepääsusid firma/asutuse sisevõrku pääsemiseks ka isiklikelt (tööandjale mittekuuluvatelt) seadmetelt. Üsna peatselt selgus, et kaugjuurdepääs juhuslikest seadmetest tõstab turvariskid talumatu tasemeni (sissemurdmised korporatiivvõrku, e-kirjade varastamine ja ülevõtmine). Turvariski leevendamiseks hakkasid tööandjad enne kaugjuurdepääsu andmist töötajatelt nõudma, et juurdepääsuks kasutatav mobiilseade antaks keskse turvakontrolli alla (keskne pahavaratõrje, keskne monitooring, keskelt hallatav turvaline kaugjuurdepääs (VPN), keskne logimine jne)

Juurutamine[muuda | muuda lähteteksti]

VOSK turvaline kasutamine eeldab kirjaliku turvapoliitika[5] olemasolu, kus sätestatakse kummagi osapoole õigused ja kohustused. Tuleb arvestada, et oma isiklikku seadet tööandja keskse turvakontrolli alla andes loobub töötaja oma privaatsusest samal määral nagu tööandja arvutit kasutades[6].

Turul on saada mitmeid keskhalduslahendusi, näiteks Airwatch[7].

Eelised ja puudused[muuda | muuda lähteteksti]

VOSK positiivne külg on, et töötaja, õpilane jne saab olla innovaatilisem, kui ta tegutseb (riistvaralises ja tarkvaralises) keskkonnas, mida ta valdab, ning vajadusel ka väljaspool ametlikku tööaega.

VOSK negatiivne külg on erinevad infoturbeohud ning tööandja kulutused kasutajaseadmete tsentraalsele haldusele ja monitooringule.

Hariduses võimaldab VOSK asetada osa õpetamiskulusid õppijale[1].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Laura Vetik. "Valminud on VOSK lähenemist tutvustav käsiraamat haridusjuhtidele". Haridusportaal Koolielu.
  2. AS Cybernetica. "Bring Your Own ..." AKIT.
  3. toimetusartikkel. "All About BYOD". CIO. Originaali arhiivikoopia seisuga 15. märts 2018.
  4. Marcus Austin. "A flexible workplace equals 20% more productivity". TechRadar.
  5. Larry Alton. "How Important Is A Bring-Your-Own-Device Policy? 5 Strategies For Millennials". Forbes.
  6. Urmo Parm. "TÖÖTAJATE ARVUTIKASUTUSE PRIVAATSUS" (PDF). Andmekaitse Inspektsioon. Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 10. september 2016.
  7. Andre. "BYOD, BYOT ja BYOP". SecSoft uudised. Originaali arhiivikoopia seisuga 15. märts 2018.