Võistkondlik suusamaraton

Allikas: Vikipeedia

Võistkondlik suusamaraton oli Eestis 1960–1987 harrastatud spordiala ja mitme suusavõistluse koondnimetus.

Võistkondliku suusamaratoni idee sai alguse 1950. aastate lõpus, tollase ajalehe Noorte Hääl toimetusest.

Esimene maraton toimus 21. veebruaril 1960 marsruudil Tallinn–Keila–Tallinn. Mehed ja meesveteranid võistlesid neljaliikmelistes võistkondades. Teised klassid (naised, naisveteranid, noormehed, neiud) kolmeliikmelistes võistkondades. Meeskond pidi koos lõpetama. Sageli olid võistkonnaliikmed ühendatud omavahel kummipaelaga. Mehed sõitsid kaks distantsi – 20+20 kilomeetrit. Ühe otsa lõpus tehti puhkepaus. Kahe distantsi ajad liideti kokku ja selgus paremusjärjestus. Naised ja teised võistlusklassid sõitsid vaid ühe distantsi – 20 kilomeetrit.

Kevadisel pööripäeval, 20. märtsil 2021 valmis võistkondlikku suusamaratoni tutvustav ja jäädvustav-mälestav lühimängufilm "Kampsuusatajate kogunemine", hüüdnimega Suusafilm. Filmi autor on Marek Vahula ja film esilinastus 9. oktoobril 2021 Tallinnas Solarise Apollo kinos.[1]

Tallinna–Keila–Tallinna võistkondlik suusamaraton[muuda | muuda lähteteksti]

Tallinna–Keila–Tallinna võistkondlik maraton toimus aastatel 1960–1987 21 korda. Maratoni kutsuti ka Tallinna maratoniks ning võisteldi ajalehe Noorte Hääl auhindadele.

Tamsalu–Neeruti võistkondlik suusamaraton[muuda | muuda lähteteksti]

TamsaluNeeruti võistkondlik maraton toimus aastatel 1971–1987 16 korda ja võisteldi tollase Rakvere rajooni ajalehe Punane Täht auhindadele. Maraton toimus alati naistepäeva paiku ja kutsuti ka naistepäevamaratoniks. 1980. aastal kasvas maratonist välja individuaalne Tamsalu–Neeruti maraton, mis toimub tänapäevalgi. Mõnel aastal jäi maraton kehvade lumeolude tõttu ära. Võistkondliku suusamaratoni tava lõppes 1987. aastaga, kui ajad hakkasid muutuma ja algasid lumevaesed talved.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Marek Vahula. Kampsuusatajate Koosolek. Filmikäsikiri. Rakvere, 2013.
  • Kauri Piiskoppel. Tamsalu-Neeruti maraton. Uurimistöö. Tamsalu Gümnaasium. Tamsalu, 2013.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]