Urvaste vana kalmistu

Allikas: Vikipeedia

Urvaste vana kalmistu on kalmistu Urvaste kihelkonnas Võrumaal, tänapäevase haldusjaotuse järgi Kirikuküla külas Antsla vallas Võru maakonnas. Kalmistu jääb Urvaste kirikust linnulennult 400 m kaugusele põhjakirdesse.

Urvaste vana kalmistu rajati tõenäoliselt pärast 1773. aastat, kui lõpetati matmine Urvaste kirikuaeda. Vanale kalmistule lõpetati matmine üldiselt 1799. aastal, kui rajati uus kalmistu, kuhu edaspidi maeti enamik kihelkonna surnuid.[1] Kalmistu on praegu jäetud maha ning on metsistunud.

Väide teisest asukohast[muuda | muuda lähteteksti]

Metsatukaga küngast, kus asub vana kalmistu, tuntakse nimega Vanakapõl'. Vanast kalmistust linnulennult 300 m kaugusele põhjaloodesse jääb teine küngas, mida tuntakse nimega Kapõlimägi.

1927. aastal on väidetud, et vana kalmistu asub Härjakurgu mäel 400 m kaugusel kirikust.[2] Seega sobiks just Kapõlimägi vana kalmistu asukohana, sest mäe kõrvale jääb Härjakurgu talu. Sel juhul aga ei sobi pakutud kaugus kirikust, mis oleks siis juba umbes 700 m. Arvatavasti on 1927. aastal lihtsalt aetud kaks mäge segi.

Võimalik ka, et mingil põhjusel või ajal oligi kaks kalmistut või kabelit, muidu jääks seletuseta teise mäe nimetus Kapõlimägi.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Urvaste kalmistu

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Urvaste". - Võrumaa. Maateaduslik, tulunduslik ja ajalooline kirjeldus. Eesti II. Tartu 1926. Lk 391
  2. Ajalooline traditsioon Urvaste kihelkonnast. Kogunud Agaate Laurson suvel 1927. Tartu 2007

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Urvaste". // Võrumaa. Maateaduslik, tulunduslik ja ajalooline kirjeldus. Eesti II. Tartu 1926. Lk 391

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]