Turuväärtus

Allikas: Vikipeedia

Turuväärtus (inglise keeles market value) on väärtuse liik, mida kasutatakse tihti kinnisvara hindamiseks. Turuväärtust käsitletakse ka kui vahetusväärtust. See on väärtus, mis tekib avatud turu tingimustes[1].

Turuväärtuse definitsioon võiks olla järgmine: kõige tõenäolisem hind, millega antud kuupäeval peaks asjaõigused müüdama raha eest, sellega võrdsetel tingimustel või muudel täpselt avaldatud tingimustel pärast mõistlikku viibimist turul, kus valitseb konkurents, õiglase tehingu raames, mille puhul ostja ja müüja tegutsevad heauskselt, teadlikult, enda huvides ning sunduseta.

Vahetusväärtuse käsitluse puhul oleks definitsioon järgnev: hinnangul põhinev summa, mille eest vara peaks väärtuse kuupäeval minema üle tehingut sooritada soovivalt müüjalt tehingut sooritada soovivale ostjale sõltumatus ja võrdsetel alustel tehtavas tehingus pärast kõigile nõuetele vastavat müügitegevust, kusjuures osalised on tegutsenud teadlikult, kaalutletult ja sunduseta[2].

Teisisõnu viitab turuväärtus raha hulgale (või muule ekvivalentsele väärtuse ühikule), mis kõige tõenäolisemalt makstakse vara eest teatud kuupäeval ausa ja mõistliku tehingu käigus, mis toimub avatud turu olukorras. Selleks et tehing oleks aus ja mõistlik, peavad olema täidetud järgmised tingimused:

  • Ostja ja müüja peavad olema motiveeritud tehingu sooritamiseks
  • Ostja ja müüja peavad olema hästi informeeritud turu olukorrast ja müüdavast varast
  • Ostja ja müüja peavad tegutsema teadlikult, enese huvides ja hüvanguks ning ilma sunduseta
  • Müüdav vara peab olema turul mõistliku aja perioodi vältel

[1]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Schram, J. F. (2006). Real Estate Appraisal. Rockwell Publishing.
  2. IVSC. (2003). International Valuation Standards.