Ladumine

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Trükiladumine)
 See artikkel räägib trükinduse mõistest; kaardimängu kohta vaata artiklit Ladumine (kaardimäng)

Ladumine on trükivormi tekstiosa koostamine.

Selle protsessi tulemus on trükiladu, kusjuures kasutatakse trükikirja ehk laokirja.

Olenevalt lao koostamise viisist eristatakse käsiladu ja masinladu. Masinladumiseks on olnud kasutusel tinavalul põhinevad tähe- ja realadumismasinad.[1]

Nüüdisajal toimub ladumine arvutil. Tinalaolt arvutilaole ülemineku ajal 1980. aastatel oli kasutusel ka fotoladu.

Käsiladumine
  • Käsiladumisel võttis laduja tähekastist ükshaaval trükitüübid ja koostas nendest sõnad ning read. Selle ladumisviisi leiutas 1440. aastail Johann Gutenberg.
  • Täheladumismasin ehk monotüüp koosneb kahest eraldi masinast: klaviatuuriosas sisestatatakse tekstiinfo perfolindile, mille järgi valamismasin valab trükitinast üksikud trükitüübid ja koostab neist lao.
  • Realadumismasin ehk linotüüp valmistab klaviatuurilt sisestatud info järgi kohe lao tähematriitside järgi trükitinast valatud ridadena. See pikka aega laialdaselt kasutatud masin leiutati 1884. aastal.
  • Fotolao korral kantakse kirjamärkide kujutised fotomehaaniliselt või fotoelektriliselt fotopaberile või filmile, mille järgi valmistatakse trükivorm.
  • Arvutiladumisel sisestatakse informatsioon tekstitöötlustarkvara kasutades klaviatuurilt arvuti mällu ja saadetakse küljendatuna trükikotta trükiplaadi valmistamiseks. [2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Trükiladu". Originaali arhiivikoopia seisuga 20. detsember 2016. Vaadatud 17. detsembril 2016.
  2. Ladumine