Theodore Henry Frison

Allikas: Vikipeedia
Theodore Henry Frison
Sündinud 17. jaanuar 1895
Champaign, Illinois, USA
Surnud 9. detsember 1945
Champaign, Illinois, USA
Kodakondsus USA
Haridus PhD
Alma mater Illinoisi Ülikool Urbana–Champaignis
Abikaasa Ruby Gertrude Dukes
Lapsed Theodore Henry Jr. (1923), Patricia Ann (1929)
Teadlaskarjäär
Tegevusalad entomoloogia
Töökohad Illinoisi osariigi looduslooteenistus
Tuntumad tööd Bombus religiosus

Theodore Henry Frison (17. jaanuar 1895 – 9. detsember 1945) oli USA entomoloog.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Theodore Henry Frisoni isa Joseph oli ettevõtja, sisserändaja Saksamaalt Hambachist, ema Helen O'Neal Frison oli sündinud Ameerika Ühendriikide New Yorgi osariigis Hermonis. Ta lõpetas Champaigni keskkooli, kus alustas entomoloogiaga tutvumist Frisonite naabri, ülikooli entomoloogiaprofessori J. W. Folsomi ja entomoloogiaosakonna juhataja Stephen Albert Forbesi käe all, osaledes ülikoolikursustel juba keskkooliõpilasena. Seejärel jätkas ta entomoloogiaõpinguid ametlikult Illinoisi Ülikoolis Urbana-Champaignis. 1918. aasta aprillis värvati ta sõjaväkke, kus ta teenis augustist detsembrini 2. leitnandina jalaväes. Pärast teenistust jätkas Frison õpinguid samas ülikoolis, sai magistrikraadi 1920 ja filosoofiadoktori kraadi 1923. Ülikooli ajal mängis ta orkestris viiulit ning õpingute kõrvalt töötas assistendina ülikooli entomoloogiaosakonnas (1922–1923).

1920. aastal määrati ta Wisconsini osariigi riigientomoloogia assistendiks ning 1921–1922 töötas ta USA Entomoloogia ja Taimekarantiini Büroos Moorestownis New Jerseys.

1923. aastal alustas Frison tööd süstemaatilise entomoloogina Illinoisi osariigi looduslooteenistuses (Illinois Natural History Survey). Pärast teenistuse 1917. aastal rajanud Forbesi surma 1930. aastal sai Frisonist juhataja kohusetäitja ning 1. juulil 1931 nimetati ta teenistuse juhatajaks, sellele töökohale jäi ta 1945. aastani, mil suri lülisambavähki. Frison maeti Rose Lawni kalmistule Champaignis.

Teadustegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Frison oli Wildlife Society, Ameerika Majandusentomoloogide Assotsiatsiooni (American Association of Economic Entomologists), Ameerika Entomoloogiaseltsi (Entomological Society of America), Illinoisi Auduboni Seltsi, Illinoisi osariigi Arheoloogiaseltsi ja Illinois' osariigi Teaduste Akadeemia (Illinois State Academy of Science) liige. 1936–1939 oli ta ajakirja Journal of Economic Entomology toimetaja. Eelkõige keskendus ta teadustöös kimalastele, pani muuhulgas nime liigile Bombus religiosus, lehetäilistele ja kevikulistele (Isoperla namata). Elu jooksul avaldas ta üle 80 teadusartikli ja saavutas rahvusvahelise tuntuse.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

1919. aastal abiellus Frison Ruby Gertrude Dukesiga, kes oli pärit St. Josephist Illinoisis. 1923. aastal sündis neil poeg Theodore Henry Jr. ja 1929. aastal tütar Patricia Ann.

Frison harrastas tennist, golfi, kalapüüki ja küttimist.

Raamatuid[muuda | muuda lähteteksti]

  • "The stoneflies, or Plecoptera, of Illinois", 1937
  • "Studies of North American Plecoptera: With Special Reference to the Fauna of Illinois", 1942

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]