Thbilisi Dinamo

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Thbilisi FC Dinamo)
Thbilisi Dinamo
Asutatud 1. septembril 1925
Väljak Boris Paichadze Dinamo Arena
Mahutavus 54 549
President Roman Pipia
Peatreener Giorgi Tchiabrishvili
Liiga Erovnuli Liga
2023 2. koht
Internet Klubi koduleht
Kodus
Võõrsil
2002. aastal välja antud Gruusia postmark, mis kujutab 1981. aastal UEFA karikavõitjate karika võitnud Thbilisi Dinamo meeskonda

Thbilisi Dinamo (gruusia keeles დინამო თბილისი) on Gruusia jalgpalliklubi, mis tegutseb riigi pealinnas Thbilisis. See mängib riigi kõrgliigas Erovnuli Liga.

Klubi on asutatud 1925. aastal. Thbilisi Dinamo on Gruusia edukaim jalgpalliklubi. Alates 1990. aastast on see tulnud Gruusia meistriks ülekaalukalt enim kordi, kokku 18 korda. Samuti on see enim kordi Gruusia karikavõistlused (13) ja Gruusia superkarikafinaali (8) võitnud klubi.

Nõukogude Liidu ajal oli Thiblisi Dinamo osa Üleliidulisest Kehakultuuri- ja Spordiseltsist Dünamo ning see mängis Nõukogude Liidu kõrgliigas ja kuulus seal Nõukogude Liidu paremikku. See oli väheseid klubisid, mis ei langenud Nõukogude Liidu kõrgliigast kordagi välja. Aastatel 1964 ja 1978 tuli Thbilisi Dinamo Nõukogude Liidu meistriks. Lisaks võideti aastatel 1976 ja 1979 Nõukogude Liidu karikas ning 1981. aastal UEFA karikavõitjate karikas (karikafinaalis alistati Ida-Saksamaa klubi Jena Carl Zeiss 2:1). Mitmed Thbilisi Dinamo mängijad kuulusid Nõukogude Liidu jalgpallikoondisse, teiste seas Slava Metreveli, Mikheil Meskhi, Murtaz Khurtsilava, David Kipiani, Aleksandre Chivadze, Vitali Daraselia, Ramaz Shengelia ja Tengiz Sulakvelidze.

Saavutused[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]