Tertsiaalvärvus

Allikas: Vikipeedia
Kuus tertsiaalvärvust värvitähel RYB-mudelis: kinaverpunane, merevaikkollane, šartröösiroheline, pardisinine, violettsinine ja purpurpunane
Kuus tertsiaalvärvust värvitähel CMY-mudelis/RGB-mudelis: oranž, kollakasroheline, mereroheline, asuursinine, violett ja karmiinpunane
Skeem näitab kahe sekundaarvärvuse segamise tekkivaid tertsiaalvärvusi

Tertsiaalvärvused ehk tertsiaarvärvid (ladina keelest tertiarius 'kolmandikuline' sõnast tertius 'kolmas') on kolmanda astme värvused, mis saadakse mingi primaarvärvuse segamisel naabruses asuva sekundaarvärvusega teatud värviruumis[1]. Varasemates värvisüsteemides on nimetatud tertsiaalvärvusteks ka kahe sekundaarvärvuse või kahe komplementaarvärvuse segusid. Kaasaegses värviõpetuses on need määratlused mõnikord ühendatud[2].

Erinevates ajaloolistes värvisüsteemides määravad kasutatud pigmentvärvide omadused tertsiaalvärvuste värvitoonid.

Värviringi tertsiaalvärvused[muuda | muuda lähteteksti]

Värviringil asetsevad tertsiaalvärvused primaarvärvuste ja sekundaarvärvuste vahel ja kolme primaarvärvusega värviringi korral on neid kuus nii CMY- kui ka RGB-mudelis[3].

Sekundaarvärvustest segatud tertsiaalvärvused[muuda | muuda lähteteksti]

Osa värvisüsteeme tuletavad tertsiaalvärvused sekundaarvärvuste paaridest:

Komplementaarvärvustest segatud tertsiaalvärvused[muuda | muuda lähteteksti]

Subtraktiivses värvisünteesis annavad komplementaarvärvused, st kolm primaarvärvust reaalsetes oludes segades kokku mudase pruunika värvitooni. Erinevatest värvipigmentidest ja segamissuhetest sõltuvalt võivad kolmest primaarvärvusest segatud tertsiaalvärvused olla igasugused oliivrohelised, samblarohelised, pori- ja oliivpruunid, kollakashallid, hallikassinised ja kiltkivivärvi varjundid[4].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]