Tekstifail

Allikas: Vikipeedia

Tekstifail (ka TXT-failivorming; inglise keeles tuntud ka kui plain text või lihtsalt text file) on lihtsaim elektrooniline tekstidokumendi vorming, sisaldades vaid tähti, numbreid, kirjavahemärke, tühikuid ja reavahetusi, sellest ka nimetus lihttekst (plain text). Levinuim failinimelaiend on .txt (kasutusnäide: "mingifail.txt").

Lihtteksti vormingus failid koostatakse mingi kindla kooditabeli alusel, milleks algselt olid enamasti inglise tähestikul põhinevad 7- ja 8-bitised EBCDIC ja ASCII/ANSI. Kuna need ajalooliselt kasutatumad kooditabelid ei toeta paljudes teistes keeltes kasutatavaid märke (näiteks eesti keele ametlikus kooditabelis ISO-8859-15 toodud täpi- ja katusega tähti), on lihttekstifailide koostamisel valdavaks muutunud Unicode'i standard, mis sisaldab üle 34 168 tähemärgi enam kui 24 keelest. Võrdluseks, 7-bitine ASCII kooditabel toetab 128 märki.

Ainult ASCII-koode kasutavaid lihttekstifaile nimetatakse ka ASCII-failideks.

Lihttekst on masinloetav ja kõige kergemini porditav tekstivorming, sest seda toetavad praktiliselt kõik rakendused kõigil arvutiplatvormidel.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]