Tartu vana kaubamaja

Allikas: Vikipeedia
Tartu vana kaubamaja, 7. august 2007
Tartu vana kaubamaja, 14. juuli 2011
Tartu vana kaubamaja hoonekompleksi lammutamine 7. märtsil 2014

Tartu vana kaubamaja oli 1966. aastal ehitatud kaubamaja Tartus aadressil Riia tänav 2. Hoone arhitekt oli Uno Sisa. Kaubamaja avas uksed 20. detsembril 1966[1].

Algul tegutses kaubamaja kolmekorruselises kõrgete lintakendega ja korrustevaheliste paneelidega osas. Tartu kaubamaja Emajõe-poolses 2–3-korruselises tiibhoones oli majatarvete kauplus ja restoran Tarvas. Restorani kaunistas Elmar Kitse sgrafiitotehnikas figuraalkompositsioon (mis seoses hoone lammutamisega annetati Eesti Rahva Muuseumile[2]). Tiibhoone teisel korrusel olid Tartu Tarbijate Kooperatiivi ruumid. Tiibhoone oli viimistletud terrasiitkrohviga.

2005. aastal kolis Tartu kaubamaja uude hoonesse teisel pool Riia tänavat. Pärast kolimist seisid kaubamaja ruumid mõnda aega tühjalt, seal korraldati kunstinäitusi.

Vana kaubamaja kaubamajaosas on tegutsenud spordiriiete, raamatu-mänguasjapood ja arvutustehnika kauplused, kellaparandus, videolaenutus ja -müük, tiibhoones veel üks spordipood, apteek ja fotopood. Restorani Tarvas asemel olid Ühispanga (hiljem SEB) kontor, Olympic Casino ja Tartumaa turismiarenduskeskus.

Vana kaubamaja Riia tänava poolsele küljele paigutati infotabloo, mis näitas kella, kuupäeva ja temperatuuri.

2013. aasta algul teatas Tartu Tarbijate Kooperatiiv plaanist hoone aasta lõpuks lammutada. Selle asemele taheti rajada kuuekorruseline ehitis, millest poole oleks võtnud enda alla kaubandus. Ülejäänud osas pidid paiknema büroopinnad ja hotell, ülemistel korrustel taheti avada ka päevaspaa.[3]

Vana kaubamaja sulges uksed 28. detsembril 2013.[1]

Praegu asub Tartu vana kaubamaja koha peal kaubanduskeskus Kvartal.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]