Tallinna Inglise Kolledži spordihoone

Allikas: Vikipeedia
Tallinna Inglise Kolledži spordihoone
Üldandmed
Liigitus spordihoone
Ehituse algus 2004
Ehituse lõpp 2007
Maksumus 78 miljonit krooni (EEK)
Aadress Estonia pst 10 / Pärnu mnt 13, Kesklinna linnaosa, Tallinn, Harju maakond
Koordinaadid 59° 26′ 0,9″ N, 24° 44′ 49,4″ E
Tehniline ülevaade
Lifte 1
Projekt ja ehitus
Peatöövõtja Skanska EMV AS
Arhitekt Margus Maiste ja Lembit-Kaur Stöör

Inglise Kolledži spordihoone on Tallinna Kultuuri- ja Spordiameti allasutuse Tallinna Spordihall filiaal.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

734 õpilasega koolil polnud oma võimlat ja samuti nappis kesklinnas lastele ujumiskohti. Kool soovis Vabaduse väljaku servale, Pärnu mnt 13 / Estonia pst 10 asuva koolihoone õuele, mida kasutati parklana, rajada spordikeskuse kahe spordisaali, ujula ja avaliku veekeskusega. Keskkonnakaitsjates, aga ka arhitektides tekitas pahameelt plaanitava kompleksi Pärnu maantee äärde ulatuv, kahe korruse kõrgustel sammastel seisev vaskplekist osa, mille rajamise korral tulnuks pärn maha võtta. Kevadel seiskas see spordikompleksi arenduse.

Juuni lõpus 2004 otsustati Inglise kolledži ja linna esindajate koosolekul, et kool peab vana väärtusliku pärna asemele uusi puid istutama.

"Küsimus oli selles, kas üks puu või lastele sportimisvõimalus. Asendame selle puu ja loodame, et puuteema on lõpuks päevakorrast maas," ütles tolleaegne Inglise kolledži projektijuht Madis Kareda.

Carl-Dag Lige (arhitektuurikriitik, kuraator ja ajaloolane):

"Spordihoone on paigutatud ajaloolisest koolihoonest eraldi – hoonemahud on ühendatud keldrikorruse kaudu. Spordihoone nullkorrusel asub ujula, selle kohal parkla ja ülaosas võimla. Ruumiprogramm nägi ette ka kontoripindu, mis on peamiselt paigutatud Pärnu maantee poolsesse, postidele toetuvasse mahtu. Spordihoone sisearhitektuursed lahendused on eelkõige suunatud lastele ja noortele ning kujundatud sooviga pakkuda lõbusat ja mängulist keskkonda. Hoolimata väiksest krundist suudeti hoovialale luua ka amfiteatri-laadne väliruum, kus hea ilma korral on võimalik korraldada nii õppetööd kui ka pidulikumaid sündmusi. Samuti tagab süvendatud amfiteater ujulale loomuliku valguse."

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]