Töövõimetoetus

Allikas: Vikipeedia


Töövõimetoetus - Alates 01.01.2017 hindab ainult töötukassa. Hinnatakse 3 astet: *Töövõimeline, *Osaline töövõime, *Puuduv töövõime. Töövõimetoetust makstakse inimesele, kelle töövõime on osaline või puuduv. Selle eelduseks on töövõime hindamine, mida saab samuti taotleda töötukassas. Toetuse suurus oleneb sellest, kas töövõime on hinnatud puuduvaks või osaliseks. Töövimetoetus hakkab vähenema kui saab 90kordse päevamäära sissetulekut lisaks.

Alates 1. aprillist 2023 on töövõimetoetuse päevamäär 18,60 eurot, millest ühe kalendripäeva toetus on:

  • osalise töövõime korral 57% kehtivast päevamäärast (10,602 eurot päevas, keskmiselt 318,06 eurot kuus);
  • puuduva töövõime korral 100% kehtivast päevamäärast (18,60 eurot päevas, keskmiselt 558 eurot kuus).

Töövõimetoetuse oletatava suuruse saate arvutada sotsiaalministeeriumi loodud töövõimetoetuse kalkulaatoriga.

Töövõimetoetust maksab töötukassa eelmise kalendrikuu eest jooksva kalendrikuu 10. kuupäevaks. (https://www.eesti.ee/et/puudega-inimesed/toeoevoime-hindamine-ja-toeoevoimetoetus/toeoevoimetoetus)

Töövõimetoetuse Seadus § 13 alusel: Kui osalise või puuduva töövõimega isiku sissetulek töövõimetoetuse maksmise kuule eelnenud kalendrikuul ületab 90-kordset kehtivat päevamäära, arvutatakse toetuse suurus ümber, vähendades tema toetust töövõimetoetuse maksmise kuu eest summa võrra, mis on pool tema sissetuleku ja 90-kordse päevamäära vahest. (https://www.riigiteataja.ee/akt/130062023093)

Tegemist on riigi poolse toetus tööandjale ja töötajale.

Töövõimetuspension vs töövõimetoetus. TÖÖVÕIMEREFORM 01.07.2016a

Töövõimetuspension - Enne 01.07.2016 kaks astet: *Täielik töövõimetus (100%)* Osaline töövõimetus (10-90%) Aluseks arstliku töövõimetuse ekspertiisi otsus. Õigustatud subjektid ehk raha saajad olid 26a-vanaduspensioniiga, muutusid töövõimetuspensionärideks.

Toetuse saamise tingimused[muuda | muuda lähteteksti]

Töövõimetoetuse määramise eeldus on töövõime hindamine. Kui töötukassa on hinnanud teie töövõime osaliseks või puuduvaks, on teil õigus saada töövõimetoetust ja teile on tagatud ravikindlustus.

Kui teie töövõime on hinnatud osaliseks, peate töövõimetoetuse saamiseks täitma vähemalt ühte järgnevalt loetletud tingimust ehk te peate:

  • töötama
  • otsima tööd ehk olema registreeritud töötu ja täitma aktiivsusnõudeid
  • õppima – omandama põhi-, kesk-, kutse- või kõrgharidust
  • kasvatama vähemalt ühte alla kolmeaastast last
  • hooldama abivajavat raske või sügava puudega pereliiget või puudega isikut
  • saama loomeliidult määratud loometoetust
  • olema paigutatud nõusolekuta hoolekandeasutusse saama ööpäevaringset erihooldusteenust
  • viibima ambulatoorsel või statsionaarsel ravil (sh võõrutusravil) või kandma seaduses sätestatud asenduskaristust või mõjutusvahendit
  • viibima aja-, asendus- või reservteenistuses.

Kui teie töövõime on hinnatud puuduvaks, siis te töövõimetoetuse saamiseks eelnimetatud aktiivsustingimusi täitma ei pea. (https://www.eesti.ee/et/puudega-inimesed/toeoevoime-hindamine-ja-toeoevoimetoetus/toeoevoimetoetus)