Sõbratsoon

Allikas: Vikipeedia

Populaarses kultuuris on sõbratsoon (ingl. keeles: "friend-zone") olukord, kus üks sõpruse liige soovib astuda romantilisse või seksuaalsuhtesse, teine aga mitte. Üldiselt peetakse seda tagasilükatud isiku jaoks ebasoovitavaks olukorraks.

Tsoonitunnetus on soovimatusse ja kaugesse suhtesse takerdumine. Väidetavalt lükati tagasilükatud inimene "oma" sõbra "tsooni" objekti. Sõbritsooni kontseptsiooni on kritiseeritud kui misogünistilist, kuna arvatakse, et kontseptsioon tähendab ootust, et naised peaksid seksima meestega, kelle vastu neil pole huvi, lihtsalt seetõttu, et mehed olid nende vastu toredad. See on tihedalt seotud niinimetatud "toredate kuttide sündroomiga".


Terminoloogia Mõistet "sõbranna" saab verifitseerida, nagu ka lauses "Nii, ta on sind sõbraks teinud." on sõbratsoonis ja naine on tema vastumeelse soovi objekt. Isikut, kes teeb sõbraliku helistamise, nimetatakse sõbraks, samas kui isikut, kes saab sõbraks, nimetatakse sõbratsooniks.

Mõistet "sõbratsoon" kasutatakse mõnikord "pick up artist" (PUA) kirjanduses, kus see moodustab osa PUA teooriatest meeste seksuaalse külgetõmbe kohta meestel.


Taust Kirjanik Jeremy Nicholson avaldas ajakirjas Psychology Today, et romantiline jälitaja, et vältida otsekohe tagasilükkamist, kasutab sõbralikult käituvat nüanssi loodetud suhetes "tagauksena". Kui see meetod ei toimi, paigutatakse jälitaja järelikult sõbratsooni. Mõne psühholoogi sõnul meelitab sugudevaheline sõprus meest tõenäolisemalt oma naissõbra poole kui naine, ja ta hindab tõenäolisemalt oma huvi romantilise või seksuaalse suhte vastu.