Spore

Allikas: Vikipeedia

Spore on elu simuleeriv üksikisikule mõeldud strateegiline arvutimäng, mis avaldati 2008. aastal. Mängu arendajaks on Maxis ning mängu kujundas Will Wright. Mäng on mõeldud Windowsi ja Mac OS X operatsioonisüsteemile. Spore hõlmab mitut žanri, sealhulgas strateegia, rollimäng, põnevus. Spore võimaldab mängijal kontrollida kindla liigi arengut, alustades mikroskoopilisest organismist, millele järgneb areng intellektuaalse ja sotsiaalse olevusena ning lõpetades tähtedevaheliste avastustega kosmoses rändava kultuurina. Mäng on tähelepanu pälvinud just tänu selle laiale ulatusele, avatud gameplayle ja ettearvamatule mängu kulgemisele.

Spore avaldati peale mitmeid viivitusi, kuid sai üldiselt häid arvustusi. Mängu kiideti selle eest, et mängijad said ise karaktereid, liiklusvahendeid ja hooneid oma äranägemise järgi luua. Teisalt kritiseeriti mängu selle gameplay eest, mille mitmed arvustused leidsid pealiskaudse olevat. Lehekülg IGN (Imagine Games Network) hindas mängu 9,2 punktiga 10-st, kirjutades: "Spore annab teile aimu, kui kaugele oleme me jõudnud ning kui palju meil veel minna on. Spore muudab viisi, kuidas sa mõtled universumist, milles me elame."[1]

Gameplay[muuda | muuda lähteteksti]

Spore võimaldab mängijal arendada mikroskoopilisest organismist liik, jälgides selle evolutsiooni kompleksse loomani, seejärel arenenud sotsiaalse olevuseni ning lõpuks selle rände kosmoses, kus toimub suhtlemine erinevate maaväliste liikidega. Kogu mängu vältel muutub mängija perspektiiv ning liik areneb drastiliselt.[2]

Mäng on jagatud selgesti erinevateks etappideks. Iga etapi tulemus mõjutab järgmise etapi algtingimusi ning karakteri arendamist. Igal etapil on oma mängustiil ning mängu arendajad on nimetanud igat etappi eelnevast kümme korda keerulisemaks. Etappidel on sageli valikulised missioonid, mille ära tehes mängijad saavad erinevaid boonuseid. Kui mängija kõik etapis loodu on mingil põhjusel hävinud või hävitatud, siis tema liik respawnitakse selle lähimas asunduses või uuesti antud etapi alguses.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Nick Kolan (2. september 2008). "Spore review". IGN. Vaadatud 4. aprillil 2019.
  2. "Exclusive: Will Wright Gives Level Up the Scoop On Why Spore Is Taking So Long to Get Right--And Why It Will Be Worth the Wait, Part I". Arhiveeritud originaalist 15.02.2008. Originaali arhiivikoopia seisuga 15. veebruar 2008. Vaadatud 04.04.2018.