Sotsiaal- ja solidaarsusmajandus

Allikas: Vikipeedia

Solidaarsusmajandust on defineeritud erinevalt, kuid kõik definitsioonid maailmas sisaldavad neid ühendavaid põhimõttelisi printsiipe, nagu solidaarsus, jätkusuutlikkus, õiglus igas mõõtmes, osalusdemokraatia ja pluralism.[1] Sotsiaal- ja solidaarsusmajandus terminit on kasutatud, et viidata majandustegevuse vormidele, mis prioriseerivad sotsiaalseid ja tihti keskkondlikke eesmärke ning hõlmab tootjaid, töölisi, tarbijaid ja kodanikke kes tegutsevad solidaarselt ja kollektiivselt.[2] See tähendab töötajate ja kogu ühiskonna suuremat kaasatust, pidades silmas laiemat ühiskondliku kasu ja vastustustundlikku tarbimist, et vähendada vaesust ja saavutada õiglasem ühiskond kogu maailmas.[3] Sotsiaal- ja solidaarsusmajanduse aluseks on sotsiaalne innovatsioon mis on orienteeritud kapitalistliku süsteemi vigade parandusele ning toetub kooperatiivse filosoofia eestvedajate, nagu Robert Owen, Henri de Saint Simon, Charles Fourier ja Pierre-Joseph Proudhon (kes olid tuntud ka kui utopistlikud sotsialistid), kontseptsioonidele.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kawano, Emily; Masterson, Thomas Neal; Teller-Elsberg, Johnathan (2009). Solidarity Economy I: Building alternatives for people and planet. Amherst, MA, USA: Center for Popular Economics.
  2. Rossel, Cecilia; Ghosh, Abhijit; Mukherjee-Reed, Ananya; Laville, Jean-Louis; Agarwal, Bina; Alain, Beatrice; Nannyonjo, Justine; Grasseni, Cristina; Forno, Francesca; Signori, Silvana; Bergeron, Suzanne; Reed, Darryl; Muradian, Roldan; Coraggio, Jose Luis; Bateman, Milford; Healy, Stephen; Millstone, Carina; Fonteneau, Benedicte; Gomez, Georgina; Mendell, Marguerite; Nelson, Paul; McMurty, John-Justin (2015). Social and Solidarity Economy: Beyond the Fringe. Zed Books Ltd.
  3. "SUSY: Sotsiaalne ja solidaarne majandusmõstlik lähenemine arengule ja jätkusuutlikkusele". MONDO. Vaadatud 15.12.2020.
  4. Dash, Anup (2014). "Toward an epistemological foundation for social and solidarity economy". UNRISD Occasional Paper: Potential and Limits of Social and Solidarity Economy (3). Vaadatud 15.12.2020.