Siemomysł

Allikas: Vikipeedia
Siemomysł

Siemomysł või Ziemomysł (suri c. 950–960 [1]) oli Piastide dünastiast pärit polaanide kolmas hertsog ja Poola esimese kristliku valitseja Mieszko I isa. Gallus Anonymous nimetas ta oma raamatus Gesta principum Polonorum ja ta oli teise teadaoleva polaanide hertsogi Lesteki poeg. Galluse jutustuse ja ajalooliste uuringute kohaselt on Siemomysłile omistatud polaanide, goplanide ja masoovlaste maade jätmist oma pojale Mieszko I-le, kes laiendas neid oma valitsemisajal veelgi. [2]

Kaasaegse Poola ajaloolase Henryk Łowmiański sõnul aitas Siemomysł aastal 954 sakslaste vastast ukranilaste (mitte ajada segadusse ukrainlastega) ülestõusu.

Ta valitses väidetavalt umbes aastast 930 (kuigi mõned ajaloolased usuvad, et ta valitses umbes aastast 950). Siemomysł ühendas polaanide, goplanide ja masoovlaste maad (mõned ajaloolased arvavad, et võib-olla tegi seda esimesena tema isa). Tema matmispaik on teadmata.

Siemomysłi naine (või naised) on teadmata. On olemas teooria, et lendilaste hõimu vürsti Włodzisławi tütar võis olla Siemomysłi naine, kuid selle kinnituseks puuduvad ajaloolised tõendid. Varem arvati, et tema naine kannab nime Gorka, kuid Oswald Balzer lükkas selle seisukoha 1895. aastal ümber. Mieszko I ja Czcibor olid tema pojad.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. K. Jasiński, Siemomysł, Polski Słownik Biograficzny, vol.. 37, 1996, p. 58-59.
  2. Lukowski, Jerzy; Hubert Zawadzki (2006). A Concise History of Poland. Cambridge University Press. Lk 3–4. ISBN 978-0-521-61857-1.