Sidney Streeti piiramine

Allikas: Vikipeedia
Siseminister Winston Churchill (vasakult teine) sündmuspaigal

Sidney Streeti piiramine (ka Stepney lahing) oli tulevahetus jaanuaris 1911 Suurbritannias Londoni East Endis ühelt poolt Londoni politsei ja Suurbritannia armee ühendväe ning teiselt poolt läti anarhistide vahel. Piiramise eellugu algas juba 1910. aasta detsembris läti immigrantide salga juveelivarguse katsega Houndsditchi tänaval. Röövi käigus hukkus kolm politseinikku ning lätlaste juht George Gardstein. Kaks politseinikku sai viga.

Suur-Londoni politsei ja Londoni politsei hakkasid asja uurima ning vahistasid kahe nädala jooksul enamuse Gardsteini kaasosalistest. Polisteile laekus teave, et kaks viimast kurjategijat peidavad end Stepneys aadressil Sidney Street 100. Korrakaitsjad evakueerisid kohalikud elanikud ning 3. jaanuari hommikul algas tulevahetus. Kuna politsei relvastus jäi kurjategijate omale alla, kutsuti appi ka armee. Piiramine kestis ligi kuus tundi ning selle lõpus süttis teadmata põhjustel maja, kus lätlased end peitsid. Üks kahest röövlist sai enne tulekahju levima hakkamist kuulitabamuse. Sündmuskohale jõudnud tuletõrjujad leidsid rusudest kaks laipa, maja kokkukukkumisel hukkus üks tuletõrjuja.

Sidney Streeti piiramine oli esimene kord, kui politsei pidi Londonis appi kutsuma sõjaväe. Lisaks oli tegu Suurbritannia esimese sellise juhtumiga, mis saadi filmilindile, kuna seda filmis Pathé News. Mõnedel kaadritel oli näha ka siseminister Winston Churchilli, kelle kohalviibimise tõttu lahvatas poliitskandaal operatsiooni juhtimise üle. Mais 1911 toimunud juveeliröövi katse kohtuistungil mõisteti kõik peale ühe süüdistatava õigeks. Piiramisest on valminud nii filme ("Mees, kes teadis liiga palju" (1934) ja "The Siege of Sidney Street" (1960)) kui romaane. Sündmuste sajanda aastapäeva puhul nimetati kaks Sidney Streeti maja ühe salga liikme, kes tõenäoliselt ei viibinud ei röövi ega tulistamise juures, Peter the Painteri (Pēteris Krāsotājsi) järgi. Hukkunud politseinikele ja tuletõrjujale püstitati mälestustahvlid.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]