Atlass-sidus

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Satäänsidus)
Erineva niitearvuga atlass-siduse variandid. 1 on viie niiega koeatlass, 2 seitsme niiega lõimeatlass

Atlass-sidus ehk satäänsidus on sidus, mille puhul iga lõimelõng katab mitut koelõnga (lõimeatlass) või iga koelõng mitut lõimelõnga (koeatlass). Minimaalne niite arv kirjakorras on viis[1] ning koe ja lõime ristumiskohad on paigutatud hajali[2]. Atlass-sidus on üks kolmest põhisidusest.

Omadused[muuda | muuda lähteteksti]

Atlass-siduses kangaid iseloomustab sile kauni läikega pind kanga paremal poolel (läige tuleb koe või lõime pikkadest lõngajooksudest), pehme libedana näiv pealispind ja hea langevus. Kui atlass-siduses vahetada kudumisel lõime- ja koeatlasspindu, on võimalik luua suuri mustreid (damast). Kangakudumisel soovitatakse jälgida, et lõngajooksud ei läheks liiga pikaks[3].

Atlass-siduses kangad on näiteks atlass, duvetiin, tondinahk, kreppsatään, duchesse, lamee ja satinet, mustrilistest brokaat, žakard, drell ja damast.

Satäänsidus[muuda | muuda lähteteksti]

Mõnedes riikides eristatakse atlass- ja satäänsidust, näiteks venekeelses kultuuriruumis tähistab atlass-sidus sidust, mille puhul kanga paremal pool on koesuunalised lõngajooksud, ja satäänsidus sellist, mille puhul lõngajooksud kanga paremal pool on lõimesuunalised. Eesti keeles nimetatakse atlass-siduses kangaid üldnimega satäänideks[4].

Näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. A. Tervonen. Kangad. Argo, 2016
  2. Sidus. Eesti Entsüklopeedia
  3. Sissejuhatus sidustesse. - IIDA - käsitööblogi ja kursused
  4. A. Tervonen. Kangad. Argo, 2016