Söyembikä

Allikas: Vikipeedia
Söyembikä pojaga Ütämeşgäräyga.
Vangistatud printsess Söyembikä lahkub Kaasanist, autor Vasili Hudjakov.

Söyembikä (kirjutatakse ka Söyenbikä, Sujumbike; kirillitsas: Съембике) (1516 – pärast 1554. aastat) oli tatari valitseja, xanbikä. Ta teenis Kaasani regendina oma poja lapsepõlve ajal, aastatel 1549–1551.

Elu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta oli Nogaidi aadliku Yosıf Bäki tütar ning Canğäli (1533–35), Safagäräy (1536–49) ja Şahğäli (pärast 1553. aastat) naine. 1549. aastal sai temast regent oma poja Kaasani khaani Ütämeşgäräy lapsepõlve ajal.

Aastal 1551, pärast Kaasani khaaniriigi esimest osalist vallutamist Ivan Julma poolt, viidi ta koos oma pojaga sunniviisiliselt Moskvasse ja hiljem abiellus Şahğäliga, Venemaa poolt peale surutud Qasimi ja kaasanitatarlaste khaaniga.

Enesetapu legend[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on Tatarstani rahvuskangelane. Tema nime seostatakse ennekõike Söyembikä torniga. Nimelt, Ivan Julm tahtis temaga abielluda ja ta oli nõus tingimusel, et kui Ivan Julm ehitab talle seitsme korruselise torni (üks igale nädalapäevale). Väidetavalt sai Ivan Julm torni nädalaga valmis, Söyembikä ronis torni tippu ja nähes oma kaunist kodulinna Kaasanit oli tal nii suur emotsioon oma rahva vastu, et ei suutnud tsaariga abielluda ja hüppas alla. Tema surma tegelik kuupäev ja hauaplats on aga teadmata.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kefeli, Agnes (2008). Smith, Bonnie G. (toim). The Oxford Encyclopedia of Women in World History. Oxford [England]: Oxford University Press. ISBN 9780195148909.