Sõjaline Keskkomisjon

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Sõjaline keskkomisjon (Hiina))
Hiina Kommunistliku Partei sõjaline keskkomisjon
中国共产党中央军事委员会
Asutatud 28. september 1954
Peakorter 1. augusti hoone, Peking
Esimees Xi Jinping
Aseesimehed kin Xu Qiliang
kin Zhang Youxia
Emaorganisatsioon Hiina Kommunistliku Partei keskkomitee
Allorganisatsioonid Rahvavabastusarmee
Relvastatud rahvapolitsei
Omakaitse

Sõjaline keskkomisjon (SKK, hiina keeles 中国共产党中央军事委员会) on riigikaitseorgan paralleelselt nii Hiina Kommunistlikus Parteis (HKP) kui Hiina Rahvavabariigis: Hiina Kommunistliku Partei sõjaline keskkomisjon (allub Hiina Kommunistliku Partei keskkomiteele) ja Hiina Rahvavabariigi sõjaline keskkomisjon (riikliku rahvakongressi alluvuses olev riigi valitsuse organ).

Riigi SKK-na teostatakse rahvavabastusarmee (RVA), relvastatud rahvapolitsei ja omakaitse juhtimist, millele peab järelevalvet riikliku rahvakongressi alaline komitee. Riigi SKK-d peetakse kõrgeimaks kaitsepoliitika tegemise kehaks ja selle esimees, kelle valib rahvakongress, on relvajõudude ülemjuhataja. Tegelikult toimub RVA juhtimine partei SKK-s.

Riigi ja partei komisjonid on liikmeskonnalt identsed, moodustades seega kahe erineva nime all ühe identse institutsiooni, et sobituda nii riigi- kui ka parteistruktuuri. Mõlemat komisjoni juhib praegu Xi Jinping, kes on nii Hiina Kommunistliku Partei peasekretär kui ka riigi kõrgeim juht. Praegu seitsmeliikmeline komisjon annab välja RVA-ga seotud direktiive, sealhulgas nimetab kõrgeid ohvitsere ning otsustab vägede paigutamise ja kulutuste üle. Kuigi peaaegu kõik liikmed on kindralid, on kõige olulisemad ametikohad alati olnud täidetud kõrgete parteitegelaste poolt, et tagada relvajõudude täielik lojaalsus parteile. SKK-le allub üle 6,8 miljoni võitleja.

SKK asub riigikaitseministeeriumi kompleksis (1. augusti hoones) Lääne-Pekingis.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]