Raudteeülekäigukoht

Allikas: Vikipeedia

Raudteeülekäigukoht on raudtee rööbastee ja jalgtee või jalgrattatee samatasandiline ristumiskoht.[1] Ohutuse tagamiseks varustatakse ülesõidud tänapäeval tõkkepuude ja fooridega. Eestis oli varustatud signalisatsiooniga Lilleküla raudteeülekäigukoht enne jalakäijate tunneli valmimist 2012.aastal. 2021.aastal varustati Veerenni raudteeülekäigukoht Tallinnas foorisignalisatsiooniga.

Raudteeületuskoha kate on raudbetoonist, kummist, puidust, asfaltbetoonist või betoonist valmistatud kate, mis asub rööbaste vahel ja mõlemal pool raudteed kuni ühe meetri kaugusel rööpast. Katte välispiir teekattel peab olema rööpaga paralleelne. Raudteeülekäigukoha katte laius peab olema minimaalselt 1,6 m. Raudteeülekäigukoha katte laius ei tohi olla kitsam kui jalgtee või jalgrattatee. Raudteeülekäigukoha ette tuleb paigaldada tõkked, mis takistab liiklejal otsesuunas raudteele liikumist. Tõkked tuleb paigaldada selliselt, et tõkke otsa ja kõnnitee serva vahele jääb vähemalt 1,0 m vaba ruumi liiklemiseks. Tõkete omavaheline kaugus peab jääma vahemikku 1,5–2,0 m ja tõkke kaugus raudtee teljest 3,1–4,5 m. Liiklusmärk „Ülekäik“ peab olema paigaldatud raudtee teljest 3,1–4,5 m kaugusele.[2]

  1. "Raudtee tehnokasutuseeskiri–Riigi Teataja". www.riigiteataja.ee. Vaadatud 12. mail 2023.
  2. "Raudteeülesõidukoha ja -ülekäigukoha ehitamise, korrashoiu ja kasutamise juhend" (PDF). riigiteataja.ee. 12.05.2023. Vaadatud 12.05.2023.