Raudmees

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib superkangelasest; teiste tähenduste kohta vaata lehekülge Raudmees (täpsustus)

Raudmehe eksoskelett, mudel 4, filmist "Raudmees 2" (2010).
Rober Downey juunior, Raudmehe kehastaja mitmes filmis.

Raudmees (inglise keeles Iron Man) on superkangelane Ameerika popkultuuris, kujutatud Marvel Comicsi avaldatud koomiksiraamatutes.

Raudmehe alter ego on miljardär suurtööstur ja leiutaja Tony Stark (täisnimega Anthony Edward Stark), kes erinevalt enamikust superkangelastest tänapäeva popkultuuri mütoloogias ei püüa oma identiteeti peita. Teise silmapaistva eripärana põhineb tema staatus superkangelasena mitte pärilikel või välismõjude tõttu omandatud ülivõimetel, vaid tema enda leiutistel, eelkõigel lennuvõimelisel ja ülitugeval eksoskeletil.

Raudmees sai alguse koomiksikangelasena, kelle lõi koomiksiautor Stan Lee, arendas Larry Lieber ning kujundasid kunstnikud Don Heck ja Jack Kirby. Tegelane ilmus esmakordselt koomiksis "Tales of Suspense" nr 39 (kaanedaatumiga märts 1963) ning ilmus omaette koomiksis "Iron Man" esmakordselt mais 1968. Tegelane kuulub USA ettevõttele Marvel Comics.

Raudmehe teemal on loodud ohtralt koomikseid, filme, arvutimänge ja raamatuid, mitmed neist eponüümsed. Paljudes teostes esineb Raudmees ka kõrvaltegelasena. Enamik teoseid, milles Raudmees figureerib, kuulub samasse fiktiivsesse mütoloogilisse universumisse, mida kutsutakse intellektuaalomandi omanikfirma järgi Marveli universumiks.

Aegade jooksul on filmides kehastanud Raudmeest mitu näitlejat, kuid praegusajal seostatakse tegelaskujuga USA näitlejat Robert Downey juuniori, kes mängis Raudmeest 2008–2013 linastunud filmitriloogias ja veel mitmes sellega seotud filmis.

Raudmehe järgi on saanud hüüdnime ka paljud reaalselt eksisteerivad inimesed, valdavalt sportlased.