Raiejäätmed

Allikas: Vikipeedia
Raiejäätmed

Raiejäätmed on oksad, ladvad, raielangile jäetud tüvepuit, raiutud järelkasv ja maha võetud alusmets. [1] Raiejäätmeid on võimalik varuda juba valgustusraiel, kuid veelgi rohkem saab neid harvendus- ja uuendusraiel.

Käitlemine[muuda | muuda lähteteksti]

Andmed Lõuna-Soome metsade kohta näitavad, et kogu raieringi jooksul on hektarilt võimalik koguda 155–310 m3 (puistekuupmeetrit) jäätmeid.[2] Raiejäätmed koristatakse uuendusraie langilt ühe aasta jooksul, et tagada metsauuendus.[1] Raiejäätmete käitlemise põhieesmärk on tagada, et metsa uuendamine kulgeks võimalikult kiiresti ja ohutult. Raiejäätmete käitlemiseks on mitu võimalust, näiteks põletamine ja kompostimine. Metsamajandamisest tekkivaid raiejäätmeid kasutatakse elektrijaamade alternatiivkütusena põlevkivi ja maagaasi asemel.[3] Igat tüüpi metsa raiejäätmete kasutamine vähendab süsinikdioksiidi heitkoguseid pikas perspektiivis miljoneid kordi.[4]

Mõju elupaikadele[muuda | muuda lähteteksti]

Raiejäätmete kogumisel on elurikkusele kahjustav mõju. Raiejäätmed on elupaigaks putukatele ja seeneliikidele. Väike osa neist liikidest kuuluvad punasesse raamatusse ja nende liikide elupaiku peaks säilitama. Kui kõik raiejäätmed on langilt kõrvaldatud, kaovad nende liikide elupaigad ja liigid ei pruugi jääda püsima. [5]

Põletamine[muuda | muuda lähteteksti]

Üks võimalus raiejäätmete kogumisel on nende põletamine. Raiejäätmete põletamist on harrastatud niisama kaua kui raiet. Põletamine võib vähendada metsakahjurite puhanguid ja metsatulekahjusid. Tänapäeval ei ole põletamine enam kuigivõrd kasutusel.[6]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Metsa majandamise eeskiri". Vaadatud 8. detsember 2022.
  2. Biokütuste kasutaja käsiraamat. 2005. Lk 43–54.
  3. Roque Lima, Michael Douglas (september 2020). "Logging wastes from sustainable forest management as alternative fuels for thermochemical conversion systems in Brazilian Amazon". Vaadatud 8. detsember 2022.
  4. "Opportunities to Reduce Greenhouse Gas Emissions through Materials and Land Management Practices" (PDF). Management Practices - U.S. Environmental Protection Agency Office of Solid Waste and Emergency Response. September 2009. Vaadatud 8. detsember 2022.
  5. "Consequences of bioenergy wood extraction for landscape-level availability of habitat for dead wood-dependent organisms". 1. august 2017. Vaadatud 8. detsembril 2022.
  6. Gustafson, Brian (20. november 2019). "Burning logging waste impacts air quality and is a lost opportunity". Vaadatud 8. detsembril 2022.