Rachel Kolb

Allikas: Vikipeedia

Rachel Kolb on Ameerika Ühendriikidest pärit motivatsioonikõneleja. Ta sündis kurdina kuuljate vanemate peres. Rääkima õppimine oli tema jaoks väga pikk ja keeruline protsess ning ta on innustanud kurte ja selgitanud kurtide võimalusi kuuljatele.[1]

Õpingud[muuda | muuda lähteteksti]

Rachel Kolb õppis Stanfordi ülikoolis ja sai bakalaureusekraadi 2012. aastal. Ta sai Rhodesi stipendiumi Stanfordis inglise kirjanduse õppimiseks (magistrikraad).[2][3] Ta on Emory Ülikooli doktorant, kes uurib bioeetika ja puuete (eriti kurtide) kajastamise teemasid 20. sajandi Ameerika kirjanduses ja kultuuris.[4]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Kui inimene ei kuule, kas on võimalik kurdina õppida heaks kõnelejaks ja suhtlejaks. Esimene loomulik võimalus on õppida ära viipekeel ja seda suhtlemisel kasutada. Rachel ja tema vanemad soovisid enamat. Rääkima õppimine eeldab lähedaste inimeste toetust, mitte kunagi ei tohiks pärssida kuulmispuudega lapse soovi õppida rääkima. Kaheksateist aastat kestnud kõneteraapia käigus õppis Rachel järjest paremini rääkima. Tema keeleoskus on treenitud niivõrd eriliseks, et temaga rääkivad inimesed on sageli hämmingus, ega tunne algul ära, kas ta räägib inglise keelt inglise, austraalia või skandinaavia aktsendiga. Kuulmata rääkimine nõuab julgust, isegi kui teistele inimestele tundub, et kurt ei saa teha paljusid asju. Paraku see arusaam on ajendatud ühiskonnas levinud seisukohast suhestuda kurtusesse enam puudesse kui võimesse. Isegi kui kurdi inimese võimed erinevad teiste inimeste võimetest, aitavad ka kuuldeaparaat ja kohleaarimplantaat, lisaks oskus lugeda huultelt ja kasutada viiplemist suhelda võrdselt kõigi inimestega. Kuulmispuudega inimeste suhtlemise võimalused võivad olla isegi mitmekesisemad. Rachel uskus siiralt, et suudab omandada hea keelekasutusvõime, sorava kirja- ja kõnekeele. Kuulmispuudega inimestel on sageli raskusi hariduse omandamisega, ent kuulmispuudega inimesed on tegelikult suutelised tegema kõike seda sama mida hästi kuulvad inimesed, neile pole miski võimatu, välja arvatud kuulmine. Kurdile on kõnelema õppimine väljakutse, ent mitte ületamatu raskus. Rachel julgustab inimesi ennast teostama parimal moel, ära kasutama võimeid mis tal on. Meie rikkus on meie kasutada olevad võimed, oskus neid võimeid ära kasutada. Lihtsalt ei tohi alla anda ega kuuletuda sisemisele häälele, et ma ei saa ega suuda õppida. Kurt inimene suudab õppida soravalt rääkima[5]. Rachel Kolb omandas bakalaureuse- ja magistrikraadi Stanfordi ülikoolis inglise kirjanduse erialal, õppis Oxfordi ülikoolis, omandab Emory ülikoolis (USA) doktorikraadi inglise kirjanduses[6].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Different Perspectives on Rising a Deaf Child. November 3, 2015. https://web.archive.org/web/20170423151316/http://handsandvoices.org/deafhardofhearingchildren/tag/rachel-kolb/ (Vaadatud 10.04.2017)
  2. The Rhodes Trust. Rachel R. Kolb (vaadatud 22.04.2017)
  3. Rhodes Project. Rachel Kolb Profile.
  4. Emory University. (vaadatud 22.04.2017)
  5. Rachel Kolb. Navigating deafness in a hearing world. https://www.youtube.com/watch?v=uKKpjvPd6Xo
  6. Rachel Kolb. Graduate Students, Disability Studies Initiative, Emory College of Arts and Sciences, Emory University. https://web.archive.org/web/20170414152511/http://www.disabilitystudies.emory.edu/home/people/graduatestudents.html (Vaadatud 10.04.2017)

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]