Rachel Keke

Allikas: Vikipeedia
Rachel Keke (2021)

Rachel Keke (sündinud 30. mail 1974 Abobos) on Elevandiluurannikul sündinud Prantsusmaa poliitik, töökorraldaja ja majahoidja. Ta valiti 2022. aastal Prantsusmaa Rahvuskogu liikmeks Val-de-Marne'i departemangust.

Ta sündis 1974. aastal Abobos Elevandiluurannikul. Tema isa oli bussijuht ja tema ema müüs riideid; ta oli 12-aastane, kui ema suri. Ta kolis Prantsusmaale aastal 2000 (pärast riigipööret, millega kukutati Henri Konan Bédié) ja sai prantsuse kodanikuks naturalisatsiooni korras aastal 2015. Ta töötas juuksuri, toateenija ja majahoidjana, CGT ametiühingu esindajana, aastatel 2019–2021, ta oli Pariisis Batignolles'i hotellis Ibis toimunud majahoidjate eduka streigi üks juhte. 20 alltöövõtjana töötavat töötajat püüdsid alates 2019. aasta juulist parema palga ja paremate töötingimuste nimel ning allkirjastasid 2021. aasta mais lepingu, mis täitis peaaegu kõik nende nõudmised.

2022. aasta Prantsusmaa parlamendivalimiste esimeses voorus oli Keke kandidaat La France Insoumise (LFI) uue ökoloogilise ja sotsiaalse rahvaliidu (NUPES) nimekirjas (Nouvelle Union populaire écologique et sociale), mis on vasakpoolne erakondade liit. Val-de-Marne'i osakonna 7. valimisringkonda kandideerinud Keke sai 37,22% häältest esikoha; teiseks tuli endine spordiminister ja olümpiahõbeda võitnud ujuja Roxana Maracineanu, kes sai teise vooru 23,77% häältega. Keke kampaania keskendus mittehääletajate poole pöördumisele, samas kui Maracineanu kutsus üles "vabariiklikule rindele vasakäärmuslaste vastu"; see pälvis kriitikat NUPES-i poolt, kes nägid selles nende võrdsustamist Prantsusmaa paremäärmuslastega. Teises voorus võitis Keke 177 häälega, saades 51,38% häältest Maracineanu 48,62% vastu.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on viie lapse ema. 2016. aastal abiellus ta teist korda, tema abikaasa on zouglou muusik.