Päkapikk

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib müütilistest olenditest; Tolkieni raamatu tegelaste kohta vaata artiklit Päkapikk (Keskmaa); filmi kohta vaata artiklit Päkapikk (film).

Päkapikud

Päkapikk on mitmete rahvaste mütoloogias tuntud väikest kasvu inimese taoline mütoloogiline olend. Tavaliselt peetakse päkapikkude all silmas vanapõhja ehk skandinaavia usundist pärit maa-aluseid olevusi, kes on levinud ka uusaegses fantaasiakirjanduses ning sama traditsiooni alusel loodud teiste žanride teostes. Üks tuntumaid päkapikkude kirjeldusi tänapäeva ulmes on John Ronald Reuel Tolkieni Keskmaa-raamatute sarjas, sh "Kääbikus" ja "Sõrmuste isanda" triloogias leiduv, mis on mõjutanud päkapikkude kujutamist kogu moodsas popkultuuris.

Nüüdisaegses Lääne rahvapärimuses on päkapikud jõuluvana abilised, kes valmistavad – ja vahel ka toovad – lastele jõulukingitusi. Eesti rahvausundis niisuguseid tegelasi ei tuntud.

Terminoloogia[muuda | muuda lähteteksti]

Ehkki päkapikk ei ole päriselt sama, mis kääbus (kääbus tähistab uuemas eesti keeles eelkõige üksikjuhtumeid) on vanemas eestikeelses kirjavaras neid sünonüümidena kasutatud, nimetades näiteks "Nibelungide laulu" tegelast Alberichi kääbuseks.

Samuti võivad lastekirjanduses päkapikud olla samastatud pöialpoistega, samas kui eepilises fantaasiakirjanduses viimast nimetust ei kasutata.

Mütoloogiate ja kirjanduslike traditsioonide keerukuse tõttu võivad eesti sõna päkapikk vasted teistes keeltes olla mitmesugused. Nii on Lumivalgekese muinasjutu seitse päkapikku inglise keeles Seven Dwarfs, jõuluvana abilised aga elves, mis mõnes kontekstis tuleks tõlkida eesti keelde hoopis haldjateks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]