Violett (heraldika)

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Purpur (heraldika))
Heraldiline tinktuur violett ja sellele vastav viirutus

Violett (prantsuse keeles pourpre [puʁpʁ] 'purpur') ehk purpur[1] on heraldiline tinktuur, mis loetakse emailide ehk tumedate värvide hulka. Tänapäeval on violett üks viiest peamisest heraldilisest emailist. Värvus võib olla nii puhas ere violetne kui ka punakasvioletne. Eesti Riigikantselei heraldikanõuded annavad heraldilise violeti värvistandardiks Pantone standardsüsteemi Pantone Purple C lilla värvuse[2].

Must-valgetel vapikujutistel märgib violetti alt vasakult 45° nurga all üles paremale suunduvate kaldjoontega pind[3].

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Ajaloolistel vappidel on violett väga haruldane ja keskaegsed heraldika allikad tihti ei maini violetti või paigutavad selle tähtsuselt viiendana rohelise emaili (sinople) järele[4][5].

Siiski esineb heraldiline violett üksikjuhtudel juba varakult, näiteks violetne lõvi Leóni vapil, kuid see maaliti murtud hallikaslilla tooniga. Vähemalt ühel juhul kasutati sümboolikas tõelist purpurvärvi: Tüürose purpuriga oli värvitud Bütsantsi keisrite Komnenoste sõjalipp, millel oli purpursel taustal kullaga kahepealine kotkas.

Prantsuse heraldikas on violetil ambivalentne asend metalli ja emaili vahel: "sest hõbe vanadel embleemidel muutus aja jooksul purpurseks [...] seda võib panna kõikidele emailidele, eksimata värvireegli vastu"[6].

Soome heraldikas on violetse värvi kasutus piiratud[7]. Tinktuur esineb vaid Hamina vapil kuningakrooni põhjakanga värvina.

Tähendus[muuda | muuda lähteteksti]

Violetne tähistab heraldikas vabadust, mõistlikkust, heldekäelisust ning ülimat võimu[8].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Näiteid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 11. juuli 2020. Vaadatud 11. juulil 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 11. august 2020. Vaadatud 11. juulil 2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. https://www.britannica.com/topic/heraldry/The-elements-and-grammar-of-heraldic-design
  4. M. Pastoreau. Green: The History of a Color. Princeton University Press, 2014
  5. T. Oja. Aadlivapid Ajalooarhiivis
  6. http://www.blason-armoiries.org/heraldique/p/pourpre.htm
  7. http://www.heraldica.fi/Vaakuna/Vaakunan_varit/varit.htm
  8. T. Oja. Aadlivapid Ajalooarhiivis

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]