Por-Bažõni kindlus

Allikas: Vikipeedia
Vaade järvekindlusele ülalt 2010. aasta juunis

Por-Bažõni kindlus (tuva keeles 'mudamaja') oli uiguuride rajatud keskaegne kindlus oma võimu kindlustamiseks hõivatud territooriumil praeguses Venemaa Föderatsioonis Siberi föderaalringkonnas Tõva Vabariigis Ubsunurski moldorus Tere-Holi taigajärve saarel, Mongoolia piiri lähedal.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kindlus rajati 8. sajandi keskel uiguuride kaganaadi valitseja Eletmiš Bilge juhtimisel, kes vallutas 750. aastal oma vägedega selle piirkonna. Kindlus pidi tagama uiguuride püsiva võimu allutatud piirkonna üle. Esimesena kirjeldas allikates kindlust vene kartograaf Semjon Remezov 1701. aastal. Alates 1950. aastatest on linnust teaduslikult uuritud ja seal väljakaevamisi korraldatud.

Ehitus[muuda | muuda lähteteksti]

Kindlus asetseb keset Tere-Holi järve asuval saarel ja on ristkülikukujuline. Tere-Hol on ainus piirkonna mageveejärv ja asub mägedes, 1300 meetri kõrgusel merepinnast. Lisaks veekaitsele ümbritses kindlust savist ja põletatud tellistest muldvallile laotud ligi 10 meetri kõrgune ringmüür. Kindluse sees kõrgendikul seisis kagaanile endale kuuluv keskne pealinnus. Ehitajatel tuli sinna vedada tuhandeid tonne savi ja telliseid. Kogu kindlus on keerulise arhitektuuriga ja koosneb tervest labürindist hoonetest, mis meenutavad budistlikku või hinduistlikku mandalat.

Praegune seisukord[muuda | muuda lähteteksti]

Vladimir Putin koos Monaco vürsti Albert II-ga külastamas 2007. aasta augustis kindluse väljakaevamistöid

Arheoloogide välilaagrit ja saart ühendab 1,3 km pikkune vaiadest sild. Välisringmüür on varisenud, kuid endiselt üsna kõrge. Hoonetest on järel vundamendid.[2] Kindlus on riikliku kaitse all föderaalse tähtsusega ehitusmälestis.

Kindlus kandideeris ülevenemaalise "geopatriotismi" raames 25. märtsist 29. septembrini 2013 toimuval multimeedia-projektkonkursil kümne unikaalsema geograafilise, ajaloolise ja arhitektuurilise objekti hulka.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 4. juuli 2013. Vaadatud 4. juulil 2013.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. www.tuvarsp.ru
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 29. juuni 2013. Vaadatud 4. juulil 2013.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)