Otto Brahm

Allikas: Vikipeedia
Otto Brahm
Foto (umbes 1905)
Sünninimi Otto Abrahamsohn
Sünniaeg 5. veebruar 1856
Hamburg
Surmaaeg 28. november 1912 (56-aastaselt)
Berliin

Otto Brahm (1884. aastani Otto Abrahamsohn; pseudonüüm Otto Anders; 5. veebruar 1856 Hamburg28. november 1912 Berliin) oli juudi päritolu Saksamaa teatrikriitik ja teatrijuht.

Eberhard Bachmann. Otto Brahmi büst Berliinis Schumannstraßel teatri Deutsches Theater ees (1962).

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Brahm oli kaupmehe poeg. Ta oli algul teatrikriitik ning 1889. aastast ajakirja Freie Bühne für modernes Leben esimene peatoimetaja. Sellest ajakirjast sai peagi naturalismi hääletoru Saksamaal. Ajakirja eesmärgid olid sõnastatud nii: "Uue kunsti lipukiri, mille juhtivad vaimud on kuldsete tähtedega kirja pannud, on üksainus sõna: tõde; ja tõde, tõde igal eluteel, taotleme ja nõuame ka meie (...). Mitte objektiivset tõde, mis jääb võitlejatel tabamata, vaid individuaalset tõde, mis on sisimast veendumusest vabalt ammutatud ja vabalt välja öeldud: sõltumatu vaimu tõde."

Aastal 1889 sai Brahm ka Berliinis teatrikriitikute poolt asutatud teatriühingu Freie Bühne esimene president. See ühing seadis eesmärgiks naturalistlike ühiskonnakriitiliste draamade etendamise. Esimesena toodi lavale Henrik Ibseni näidend "Kummitused", peagi ka Gerhart Hauptmanni "Enne päikesetõusu". Aastast 1894 juhtis Brahm Berliini teatrit Deutsches Theater ning tegi Hauptmannist teatri näidendikirjutaja. Selle teatri ansamblis alustas 1894 Max Reinhardt. Brahm protežeeris ka Fritz Stavenhagenit ja juhatas 1905–1912 Berliini teatrit Lessingtheater.

Teatrijuhina analüüsis Brahm enne iga lavastust uue näidendi teksti, et pöörata tähelepanu üksikasjadele. Näitlejad pidid tavapärase deklameerimise asemel näitlema realistlikult ja psühholoogiliselt usutavalt. Nende uuendustega andis Brahm olulise panuse kammerteatri kujunemisse.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Brahmil oli suhe oma ühingukaaslase, teatri Deutsches Theater õigusnõuniku Paul Jonase abikaasa Clara Jonasega (1863–1922).

Brahmi noorem vend oli näitleja Ludwig Brahm, õepoeg näitleja John Brahm.

2008. aastast on Berliini Kunstide Akadeemias hoiul umbes tuhat Brahmi kirja.

Mälestuse jäädvustamine[muuda | muuda lähteteksti]

Berliinil Schumannstraßel teatri Deutsches Theater ees on Brahmi mälestussammas.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]