Näpitsfriis

Allikas: Vikipeedia
Näpitsfriis Theoderichi mausoleumil Ravennas. Spiraalornamentide vahel keskel on väike ristimotiiv
Näpitsamotiivid Theoderichi mausoleumi seinaniši ülaosas
Hauapanusena leitud rahvasterännuaegse kaarsõle fragment näpitsservisega

Näpitsfriis (saksa keeles Zangenfries, Zangenmuster 'näpitsornament', eesti keeles on selle vasteks pakutud ka terminit tangisfriis[1]) on germaani päritoluga ornamentaalne friis, mis moodustub kolmnurkadest ja ringidest kujundatud reljeefsetest näpitsataolistest motiividest. Tuntuim näpitsfriis paikneb 6. sajandist pärineval idagootide kuninga Theoderichi hauamonumendil Ravennas[2]. Iseloomulik ainult rahvasterännuajale, hilisemas kunstis ei esine. Tähele on pandud selle ornamendi kontrasti roomapärase hoonega kui midagi spetsiifiliselt mitte-roomapärast, kuigi ka antiikne pärlvööt esineb hoone kaunistuste hulgas[3].

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Oletused ornamendi päritolu kohta[muuda | muuda lähteteksti]

Sarnane kujund on leitud Lõuna-Skandinaavia ja Jüütimaa rahvasterännuaegses kullassepakunstis, üks näide on ka kullatud hõbedast reljeefne sõlg Kirchheimist (Nürtingen, Württemberg), mida on peetud Skandinaaviast pärinevaks[4]. Sama ornament ääristab reljeefse loomastiilis ornamendiga sõlgesid, mis on leitud Vedstrupist[5], Høvlsbakkest ja Hove Møllest Sjællandilt[6]. Kuivõrd germaanlaste puithooneid pole säilinud, jääb selle kullassepakunstis hästi tuntud ornamendi esinemine ka tolleaegsetel hoonetel vaid oletuseks[7].

Teine seletus tuleb ette Itaalia kunsti- ja reisijuhtides, kus viidatakse S. Ferri tõlgendusele, milles võrreldakse Theoderichi mausoleumi väliskujunduse sarnasust ümmarguse telgiga: ornament peaks sel juhul kujutama riputusrõngaid, mis hoiavad ülal telgi seinu[8].

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Kunstiajaloo oskussõnastik. Tartu, 1927
  2. Kunstileksikon. Tallinn, 2001
  3. https://corvinus.nl/2016/07/21/ravenna-mausoleum-of-theoderic/
  4. Birgitta Hårdh. The Metal Beaker with Embossed Foil Bands. - Continuity for Centuries. Acta Archaeologica Lundensia, Nr. 48, lk 68
  5. V. S. Olsen. The Development of (Proto)-Disc-on-Bow Brooches in England, Frisia and Scandinavia. – Palaeohistoria 47/48 (2005/2006). lk 492
  6. Alle tiders Nordsjælland. Museum Nordsjællands, Årbog 2016
  7. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 4. mai 2019. Vaadatud 4. mail 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  8. http://wwwbisanzioit.blogspot.com/2011/