Nick Payne

Allikas: Vikipeedia

Nick Payne (sündinud 1984) on Suurbritannia näitekirjanik ja stsenarist.

Payne on õppinud Yorki Ülikoolis ja hiljem Londoni Ülikooli kõne- ja draamakoolis (Royal Central School of Speech and Drama). Ta on osalenud Royal Courti teatri pakutavas noorte näitekirjanike programmis.

2008. aastal töötas tulevane kirjanik kohanäitajana Old Vicis ja müüjana National Theatre'i raamatupoes[1]. Oma 2009. aastal ilmunud esimese näidendiga "If There Is I Haven't Found It Yet" äratas ta kriitikute tähelepanu ja võitis George Devine'i auhinna (George Devine Award, legendaarse Londoni teatrijuhi järgi nimetatud auhind kõige paljutõotavamale noorele näitekirjanikule)[2]. Kirjaniku teine näidend "Wanderlust" toodi lavale 2010. aastal Royal Courtis, ka see pälvis mitmeid kiitvaid arvustusi ning esitati London Evening Standardi näitekirjanduse auhinna kandidaadiks. 2018. aastal kirjutas Payne näidendi alusel stsenaariumi BBC samanimelisele kuueosalisele TV-minisarjale[3].

Nick Payne'i tuntuim teos on näidend "Constellations". See esietendus 2012. aasta jaanuaris Royal Courtis ja sai erakordselt soosiva vastuvõtu osaliseks[4][5]. Novembris 2012 võitis see Evening Standardi teatriauhinna parima näidendi eest (Evening Standard Theatre Award, Best Play)[6] ja nomineeriti Laurence Olivier' auhinnale parima uue näidendi kategoorias (Laurence Olivier Award for Best New Play). Huvi on tuntud selle teose alusel filmi tegemise vastu[7].

"Constellations" on tõlgitud ka eesti keelde, pealkirja all "Tähtede seis" (tõlkinud Laura Kalle, 2017)[8].

Nick Payne tegutseb aktiivselt näitekirjaniku ja stsenaristina, temalt on ilmunud näidendid "The Same Deep Water As Me" (2013), "Incognito" (2014) ja "Elegy" (2016)[9] ning stsenaarium Julian Barnesi romaani "The Sense of an Ending" (eesti keeles "Kui on lõpp", 2013) järgi samanimelisele filmile (2017).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]