Natalja Beltšenko

Allikas: Vikipeedia

Natalja Beltšenko (vene keeles Наталья Юльевна Бельченко; sündinud 7. jaanuaril 1973) on ukraina luuletaja, kirjanduskriitik ja tõlkija. Kirjutab vene keeles.

Ta sündis 1973. aastal Kiievis inseneride peres. Lõpetas 1997. aastal Kiievi ülikool filoloogia erialal. Töötas Kiievis Ukraina Teaduste Akadeemia Keeleteaduse instituudis, kirjandusuurijana on tegelnud vene luuletaja Nikolai Kljujevi loominguga. Beltšenko kuulub 1997. aastast alates Ukraina Kirjanike Liitu ning on avaldanud kokku seitse luulekogu. Alates 2005. ajakirja ШО kirjandustoimetaja. Elab Kiievis. Beltšenko luuletusi on tõlgitud saksa, prantsuse, inglise, poola, bulgaaria ja korea keelde. Tema loomingut on ilmunud antoloogiates "An Anthology of Contemporary Russian Women Poets" (2005) ja "Освобожденный Улисс" (2004), ajakirjades Новый Мир, НЛО, Октябрь, Дружба народов, Волга.

Natalja Beltšenko esines 2016. aastal Tartus kirjandusfestivalil Prima Vista.

Beltšenko on saanud 2000. aastal Hubert Burda fondi kirjandusauhinna (Stiftung Hubert Burda, Hubert Burda Preis für junge europäische Lyrik, loodud tunnustamaks Ida-Euroopa noori luuletajaid) ja 2006. aastal Nikolai Ušakovi nimelise preemia (Ukraina kirjanike liidu preemia vene keeles kirjutavatele autoritele).