Nataša Pirc Musar

Allikas: Vikipeedia
Nataša Pirc Musar 2022. aastal

Nataša Pirc Musar (sündinud 9. mail 1968 Ljubljanas) on Sloveenia jurist, ajakirjanik, kirjanik ja poliitik.

Ta alustas karjääri Sloveenia Ringhäälingu ajakirjanikuna ja asutas aastal 2014 oma advokaadibüroo. Aastal 2022 alustas ta presidendivalimiste kampaaniat väljastpoolt erakondi sõltumatu kandidaadina. Ta valiti valimiste teises voorus Sloveenia uueks presidendiks. Ta asus presidendiametisse 23. detsembril 2022.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ta sündis aastal 1968 Ljubljanas. Aastal 1992 lõpetas ta Ljubljana ülikooli õigusteaduskonna. Advokaadi õigused sai ta aastal 1997. Ta on lõpetanud Viini ülikooli õigusteaduse doktorina aastal 2005.

Ta alustas oma töökarjääri Sloveenia Ringhäälingu ajakirjanikuna. Ta töötas kuus aastat reporteri ja uudistesaatejuhina TV Slovenija peamises uudistesaates ning pärast seda viis aastat telekanali Pop uudistesaatejuhina. 2001. aastal asutas ta finantsettevõtte Aktiva Group, kus töötas kommunikatsioonidirektorina.

Aastatel 2004–2014 töötas ta Sloveenia teabeesindajana. Selle aja jooksul sai tema agentuur tuntuks andmekaitse eestkõnelejana, mistõttu sattus see sageli vastuollu administratsiooni bürokraatiaga. Aastal 2014 kandideeris ta Sloveenia ringhäälingu juhi kohale. Programminõukogu valis ta esmalt välja, kuid valimised tühistati kahe nõukogu liikme vallandamise tõttu. Tema asemel valiti sellele kohale Marko Filli. Kohus otsustas, et vallandamine oli ebaseaduslik ning avalik-õiguslik ringhääling maksis Pirc Musarile kahjutasu 70 000 eurot.

Aastal 2014 asutas ta oma advokaadibüroo, mis võttis vastu palju olulisi kliente. Muuhulgas töötas ta Melania Trumpi perekonna nõunikuna. Tema ülesandeks oli jälgida Melania huve Donald Trumpi presidendiks oleku ajal ning takistada ettevõtetel tema nime kasutamist oma toodetes ja turunduses.

2022. aasta novembris valiti Pirc Musar Sloveenia presidendivalimiste teises voorus Sloveenia esimeseks naispresidendiks. Esimeses voorus oli ta häältelugemises teisel kohal, kuid teise vooru võitis ta, kogudes ligi 54 protsenti häältest. Ta asus presidenditoolile 23. detsembril 2022. Hiina president Xi Jinping rõhutas Sloveenia esimest naispresidenti õnnitledes, et Hiina ja Sloveenia praktiline koostöö erinevates eluvaldkondades on toonud kaasa viljakaid saavutusi.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on abielus Aleš Musariga, neil on poeg (sündinud 2001).