Mustand:Veermik

Allikas: Vikipeedia

Veermik on auto osade kogum, mis tagab auto liikumise ning juhitavuse.

Veermik jaguneb esi- ja tagaveermikuks:

  • Esiveermik - esirattad, vedrustus, roolisüsteem, veovõllid
  • Tagaveermik - tagarattad, vedrustus

Lisaks on sõidukil ka stabilisaatorvardad ja amortisaatorid, mis aitavad vähendada vibratsiooni ja tagavad sujuva sõidu.  

Mootorsõiduki šassii koos vedrustuse, väljalaskesüsteemi ja roolikastiga

Vedrud tõukavad autoratast vastu maad ja aitavad teega maksimaalse kontaktpinna tagamisele kaasa. Ühtlasi “söövad” nad ära teekonaruste tõttu tekkivad võnked.

Amortisaator ehk amort summutab vedrustussüsteemi minevaid võnkeid ning stabiliseerib liikumist, aitab rehvide ühtlast kulumist vähendada ning pikendada teiste tähtsate veermikujuppide eluiga. Korras amortidega autol on etteaimatav, täpne ning ohutu juhitavus ja pidurdusvõime.

Stabilisaatorvarras on varras, mis ühendab mõlemal silla poolel paiknevaid veermikukomponente. Mida jäigem on stabilisaator, seda täpsem ja parem on auto juhitavus.

Puksid on kummist pehmendused, mis liiguvad ringi metallist osade vahel ja aitavad kaasa sõidumugavusele.

Õõtshoob on metallsulamist hoob, mille otstesse on kinnitatud kummipuksid ning kuulliigendid. Osad toimivad kinnituslülina raami, roolisüsteemi ning käändmiku vahel ning aitavad sõidukil paremini konarlikust teest tulenevaid põrutusi vähendada.

Käändmik on keskne komponent, mille külge ühenduvad vedrupüstaku vardad ja selle ümber liiguvad ratas ning piduriketas. Käändmiku ülesandeks autoratast hoida teega võimalikult stabiilselt ühenduses.

Šarniir ehk kuulliigendi on auto telje ning rataste vahele käändmiku külge kinnituv element, mis koosneb pesast ning seal kolmemõõtmeliselt liikuvast kuulliigendist.

Roolisüsteem võimaldab autojuhil juhtida auto liikumissuunda, pöörates rooli.

Vedrustussüsteemid jagunevad enamasti kaheks: MacPherson tüüpi vedrustuseks ning topeltõõtshark-vedrustuseks. MacPhersoni vedrustus on olemuselt lihtsam ning odavam toota, samas kui topeltõõtshark-süsteemid on tavaliselt keerukamad ja kallimad.

Veermik on oluline osa sõiduki konstruktsioonis ning selle korrasolek mõjutab oluliselt sõiduki juhitavust ja ohutust. Kui veermikus esineb probleeme, võivad tekkida ebamugavad vibratsioonid, raskused juhitavusega ja suurenenud kütusekulu.